Симеон Славчев: Да се проведе местен референдум за Природен парк Витоша

OFFNews 07 октомври 2019 в 13:06 2364 4

Председателят на ПП МИР и водач на листата за общински съветници в София Симеон Славчев предлага в София да се проведе местен референдум за Природен парк „Витоша”.

Неговото предложение е въжените съоръжения, които сега се управляват от концесионер, да се върнат под шапката на общината и да станат част от общинското дружество „Столичен електротранспорт”.

„Виждаме, че години наред лифтовите съоръжения на Витоша не работят в полза на жителите и гостите на София, а обслужват чужди корпоративни интереси. Този въпрос трябва веднъж завинаги да бъде решен, за да се осигури целогодишен достъп на гражданите до Витоша с цел туризъм, спорт и отдих”, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев. 

Именно затова от ПП МИР предлагат провеждането на местен референдум по темата с природен парк „Витоша”. „Нека столичани чрез местен референдум да кажат кой да управлява, поддържа и контролира лифтовете съоръжения на Витоша”, допълни още водачът на листата на ПП МИР в София Симеон Славчев. 

Припомняме, че още в началото на мандата по идея на Симеон Славчев и „Политическа група 5” в Столичния общински съвет беше създадена Временна комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк „Витоша“ на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми.

„В Комисията много дълго обсъждахме проблема с концесиите на лифтовете, на концесионерите беше дадена повече от година, за да подобрят поддръжката и да спазят концесионния договор, но това не се случи. Единственият вариант да запазим лифтовете и да могат гражданите ефективно и безопасно да ги ползват е въжените линии да са под шапката на общината” беше категоричен Симеон Славчев.

Той смята за абсолютно скандален факта, че Временната комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк „Витоша”, не е излязла с доклад до Столичния общински съвет, който да бъде гласуван и приет, така, както го изисква правилникът на СОС. „На практика управляващите от ГЕРБ саботираха работата на временната комисия, а заедно с това и решаването на проблемите с целогодишния достъп на гражданите до Природен парк „Витоша”, каза още Симеон Славчев.

„Една от основните цели на ПП МИР в следващия мандат на Столичния общински съвет е именно осигуряването на целогодишен достъп на гражданите до Природен парк „Витоша” с цел туризъм, спорт и отдих и затова предлагаме в това решение пряко чрез провеждането на местен референдум да участват всички столичани”, допълни още Славчев.

„Надявам се, че всички останали кандидати за общински съветници и кандидати за кмет на София ще подкрепят искането на ПП МИР за провеждане на местен референдум за Природен парк „Витоша”, така, както застанаха зад искането ми за провеждане на местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София”, завърши Симеон Славчев. Припомняме, че именно той беше най-активният общински съветник по темата срещу завода за изгарянето на отпадъци в София, като убеди дори колегите си от различни политически групи да подкрепят и да се подпишат под искането за референдум за завода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

4

мгергов

07.10 2019 в 16:40

Много е лесно да се раздават обвинения и още повече обещания. Наслушали сме се на много такива, на Витоша трябват действия, а не фалшиви обещания, които след изборите ще бъдат забравени.

12373

3

Emigirl

07.10 2019 в 15:54

ПП Мир... общината какво ще постигне, ще почне един ремонт като на Графа и ще ни се иска на всички да се обесим на въжетата на лифта...айде, мислете малко преди да говорите

12082

2

leomesi

07.10 2019 в 15:38

Защо референдум? Едва ли някой би бил против да има работещи, модерни лифтове на Витоша...Такива които да отговарят на времето, в което живеем. А не такива дето са връстници на бабите и дядовците ни и ги ползваме докато не умрат съвсем. Просто страните, от които зависи да се разберат и да действат, а не да ни губят времето с референдуми и други глупости. Това ще е поредното разтъкаване.

14469

1

случайно прочетох

07.10 2019 в 13:45

Концесионерът трябва да се разкара и да има лифтове стопанисвани от СО, но да не се допуска Витоша да стане Витошка.
На Момина скала, събота и неделя, особено лятото, е пълно с хора, дошли с колите да се наплюскат.
На Еделвайс, същото.