Симеон Дянков: Служебният кабинет може да увеличи минималната заплата, но не бива да надвишава 810 лв.

OFFNews 16 ноември 2022 в 09:41 998 0

Симеон Дянков

Снимка Архив

Симеон Дянков

Служебното правителство да увеличи с постановление минималната работна заплата без да вкарва проект за гласуване в парламента, препоръча бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за сутрешния блок на bTV.

"Добре е правителството да реши този въпрос преди началото на следващата бюджетна година, иначе партиите ще наддават и ще стигнем до много по-големи суми, които не можем да си позволим", смята той. Според него увеличението е добре да стане факт още следващия месец. Дянков смята, че страната не може да си позволи минимална заплата от 850 лева, каквито предложения има, а увеличение до 800-810 лева. Сега минималната заплата е 710 лева.

"При минимална заплата от 800 лв.-810 лв., като се добавят парите за прослужено време, може да се достигне брутен размер от 850 лв.", коментира Дянков.

Дянков определи като смислен ход предложението на служебното правителство за удължаване на действието на Бюджет 2022 през първите месеци на 2023. Според него Бюджет 2023 определено ще надвиши Маастрихтските критерии от 3% дефицит, но не трябва са се позволява да е много над тези стойности, защото веднъж надвиши ли се дефицитът, много трудно слиза надолу.

Бившият финансов министър коментира и политическата криза в страната. Той не вижда мнозинство зад дългосрочна управленска визия, Дянков е оптимист за съставяне на кабинет с третия мандат между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

"Преди казвах, че ще е добре да има коалиция център-дясно - става въпрос за ГЕРБ, ДБ, ПП, може би и ДПС. Вече обаче не смятам, че това е много възможно. По-възможно е да има коалиция център - ГЕРБ, ДПС, Български възход и БСП. БСП много ясно разбира, че ако е в управлението, може да прокара социални решения, от което техният електорат да печели. И ако успеят да влязат в кабинет, с колкото и кратък мандат да е той, те все пак ще успеят да предприемат решения, от които техния електорат ще спечели", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови