Симеон Дянков: С 3 стъпки бюджетният дефицит може да падне до 3%

OFFNews 22 април 2023 в 12:31 5322 1

Симеон Дянков

Снимка БГНЕС

Симеон Дянков

Има три крачки, за да влезем в рамките на 3% дефицит за държавния бюджет, коментира първият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков в интервю за bTV.

Според него е умен ход на служебния министър на финансите да каже: "Ето бюджета с нещата, които в момента са там, вие вижте дали сте за еврозоната, или не".

"Ще се види, че двете основни политически сили не са за еврозоната. За еврозоната са „Да, България“ и ДПС", заяви Симеон Дянков.

Трите крачки, за да влезем в условието да имаме до 3% дефицит заради еврозоната, са премахване на енергийните помощи за бизнеса, връщане на 20% ДДС за ресторантьорите и получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Вероятността последното да се случи до края на 2023 г. обаче е под 5%, посочи финансистът.

„Най-голямата е бързото премахване на енергийните помощи за бизнеса. Това е някъде около 7,5-8 млрд. лв. за тази година. Връщането на 20% ДДС за ресторантьори. Това ще даде 1 млрд. допълнително към бюджета. Третата стъпка е поне второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, което в момента не е заложено в представения бюджет“, каза Дянков.

„Не съм оптимист. Не смятам, че е лесно да има кабинет. По-скоро се готвим за нови избори“ – така той отговори на въпроса дали смята, че ще има редовен кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

Панелен земеделец

22.04 2023 в 12:46

Не ми се рови, но явно енергийните помощи си вървят все още. С които, напр. банките и търг.вериги ни вдигнаха такси и цени. И оня с опашлето, дето в ресторантите му салатата е 15 лв. И концесионерите със 100-те лв. за чадър... Радев, Донев, вие сте престъпници. Тъкмо едно служебно правителство би ги отменило най-лесно.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика