Симеон Дянков посочи на Борисов кои от своите да махне

Не мисля, че на този етап е необходимо Бойко Борисов да подава оставка, каза бившият финансов министър

OFFNews 17 ноември 2021 в 15:17 6308 2

"Подводни камъни ще има, защото България няма култура на големи коалиции. Преговорите започнаха бързо и с оптимизъм, но и бързо ще влязат в трудности - какво да се направи в енергетиката, например, влизането в еврозоната. Но съм оптимист, че до края на годината ще имаме ново правителство." Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш министър на финансите.

Според него новото правителство ще има достатъчно време, за да направи смислени политики, защото всички се страхуват от нови избори.

В предаването "12+3" той посочи, че на хората е необходимо ново управление и нови политики, а това е възможност за партиите да преосмислят лидерите си и накъде вървят.

"Не мисля, че на този етап е необходимо Бойко Борисов да подава оставка. Обаче някои от хората, които около него дълго време управляваха като министри в тежки министерства - инфраструктура, екология, здравеопазване, социална политика, там се вижда, че България изостава и трябват нови хора, ново мислене. Поуката от изборите е, че българите искат подновяване и промяна", каза Дянков.

Той не посочи поименно "виновниците", но въпросните министерства бяха управлявани в кабинета Борисов-3 от Николай Нанков, Петя Аврамова, Костадин Ангелов и Деница Сачева, които ще са депутати в следващото Народно събрание.

Дянков подчерта, че от горчивия си опит е разбрал, че "политиците трябва да се смирени и да водят държавата от гледна точка на успехи в някои основни политики".

Бившият финансов министър е категоричен, че се закъснява с Бюджет 2022, но това не е фатално, защото в следваща година се влиза, като всеки месец се харчи по 1/12 от последния актуализиран бюджет.

"Трудностите ще дойдат от по-голямата инфлация, затова трябва да се помисли повече, тъй като последните 12-13 години България не е имала такава инфлация. Трябва да се обърне внимание върху политиката по доходите и върху зелената икономика... Задача на бъдещото правителство е и да кажат как може да вдигнат икономическия растеж от 3,5% на 5,5%", посочи Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

17.11 2021 в 17:51

Много ми е неприятен. Може би заради "постната пица" или заради приликата с Владо Въргала?

3767

1

Име на профила

17.11 2021 в 15:41

Защо му се дава трибуна на този плужек?