Силви Кирилов откри работата на 47-ото НС: Вярвам в младите. Да върнем държавността (на живо)

Ружа Райчева 03 декември 2021 в 09:18 2908 0

Силви Кирилов

Снимка БТА/Минко Чернев

Доц. д-р Силви Кирилов

47-ото Народно събрание официално бе открито. Доайенът на Народното събрание доц. д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ" произнесе традиционното встъпително слово: 

"Дами и господа, много съм радостен и щастлив да видя толкова млади хора в състава на 47-ото Народно събрание. Вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, много енергия, свои цели, идеали и очаквания. 

Време е да загърбим нашите лични и частно политически различия в името на националните и обществени интереси. Да си спомним, че волята за промяна прави нещата възможни, но не и лесни. 

Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на обещанията ще възвърнат доверието в държавността.

Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна, дори да са общи, правят нещата възможни, но не ги правят лесни", каза доц. Кирилов.

Според него сме свидетели на "необикновена ситуация - липса на доверие в институциите и политическата система", в която "обществото няма усещане за справедливост и законност, бедността е всекидневие и засяга все повече сънародници от различни слоеве на обществото, а около два милиона българи са извън страната, като повечето от тях са млади хора".

По този повод той отбеляза: "Щастлив съм да видя толкова млади хора в състава на 47-ото Народно събрание, вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, енергия, свои цели, идеали и очаквания". Той напомни на младите два философски цитата за свободата и истината - "Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш" и "Истината първоначално е отричана от всички, после е допускана за възможна от част от хората и накрая е приета от всички, защото е истина".

Народът ни поставя изключително важни и съдбовни задачи за разрешаване и ние трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност и мобилизация на нашите интелектуални способности и нашия морал за разрешаването им, в името на България и на всички българи".

Заседанието може да гледате на живо ТУК.

След речта на Кирилов всички присъстващи народни представители положиха клетва, която гласи, че се задължават да спазват Конституцията и законите на страната, и да действат в името на интересите на народа. 

Прозвучаха химнът на България и химнът на Европейския съюз, след което президентът Румен Радев започна своята реч от парламентарна трибуна

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови