Сидеров и Чуколов вече могат да бъдат задържани (обновена)

Двамата сами се отказаха от имунитетите си заради НАТФИЗ

Симона Костадинова 11 ноември 2015 в 09:30 5352 12

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов вече могат да бъдат задържани заради скандала в НАТФИЗ. Решението беше прието от депутатите в Народното събрание.

На ход е прокуратурата, която може да реши да не ги задържа.

Днес в зала трябваше да бъде гласувано дали да бъде свален и имунитетът им, но двамата изненадващо сами се отказаха от него 20 минути пред старта на пленарния ден. 

Така депутатите гласуваха единствено по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за разрешение за задържане на двамата депутати. Решението за Сидеров беше взето със 124 гласа "за", 19 "против" и 15 "въздържал се", а за този на Чуколов със 118 "за", 18 "против" и 14 "въздържал се".

Предложението беше на временната комисия, създадена, за да разгледа фактите и да прецени дали да свали имунитетите на двамата депутати. В нея участваха по двама народни представители от всяка партия и един независим - Ана Баракова.

Днешното решение е заради нахлуването на двамата в НАТФИЗ в изборната нощ. Тогава Сидеров се държа арогантно със студенти и журналисти, като мотивира действията си с "граждански дълг". Той размахваше депутатската си карта като оръжие, а негови съпартийци и "журналисти" от телевизия "Алфа" блъскаха хората. Поведението на атакистите доведе до напрежение, като за минути пред НАТФИЗ се събраха десетки разгневени граждани.

Ситуацията наложи на място да дойде вътрешният министър Румяна Бъчварова. Малко по-късно Сидеров беше извлечен от сградата на академията от служители на МВР и откаран в 1-во РПУ с патрулка. Няколко часа по-късно той потегли с линейка от районното и обвини униформените, че са го пребили.

Вчера прокуратурата повдигна обвинения на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за скандала пред клекшопа на столичната улица "Раковски", заради който миналата седмица депутатите им свалиха имунитетите.

Това се случи в началото на миналия месец, когато късно вечерта двамата заявиха, че в клекшопа има наркотици и цигари без бандерол и накараха органите на реда да направят проверка, която обаче не установи подобно нещо. Тогава двамата отново се държаха арогантно не само със събралите се хора, но и с полицаите, отзовали се на сигнала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!