Що е то електронно правителство и има ли то почва у нас

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2019 в 15:48 1766 0


Шест дни след като правителството прие Актуализираната стратегия за електронно управление на България, кабинетът все още не си е изяснил що е то електронно управление. Днес бе одобрен Отчетът за състоянието и Годишен план за развитието и обновяването на информационните ресурси в администрацията и информационните ресурси на Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация за периода 1 август 2018-31 юли 2019 г.

„Електронното управление изисква съгласуваност, оперативна съвместимост и системна интеграция на информационните ресурси на административните органи при устойчив модел за дългосрочно управление“, се посочва в документа. Въпреки че все още се бори с въпроса, Министерският съвет е отчел и „основните постижения и насоки в политиката за реализация на електронното управление в България“.

От документа става ясно, че „в процес на прилагане е приетата нова Наредба за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност, според изискванията на Закона за киберсигурност. Разширени са функционалностите на хоризонталните системи на е-управлението“. Напомня се, че администрацията е преминала изцяло към електронен обмен на документи и така е съкратено времето за регистрацията на един документ и връщането на отговор.

Посочени са и някои тревожни тенденции – нарасналите заплахи за информационната сигурност. Сигналите за нарушения във и от българското интернет пространство са се увеличили с една трета.

„През 2018 г. и 2019 г. са постигнати положителни резултати в развитието на хоризонталните системи и споделените ресурси на е-управлението. Напредък има и по отношение на усъвършенстването на стратегическата и правната рамка“, отчита правителството и обещава фокусът през следващите години се поставя върху използването на тези системи и ресурси, както и да повиши нивото на мрежовата и информационната сигурност чрез ефективното прилагане на изискванията на законодателството“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови