'Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари'

Георге Иванов обвини Борисов, че саботира Българското председателство на ЕС

OFFNews 14 юни 2018 в 22:09 8225 4

"Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари".

С тези думи българският министър-председател Бойко Борисов аргументира отказа си да се срещне с македонския президент.

Борисов подчерта, че винаги се е отнасял с огромно уважение към Георги Иванов, но е преценил, че след вчерашните събития, днес не е моментът за такава среща.

„Нямаше какво да му кажа. Нека мине малко време“, каза премиерът. 

Той акцентира, че колегите му Зоран Заев и Алексис Ципрас са "изключително храбри държавници и с днешната си постъпка е искал да покаже отношение към тях".

„Винаги съм казвал, че по никакъв начин България не трябва да се меси в този разговор. Спорът е единствено между Гърция и Македония и те сами трябва да си го решат“, категоричен бе премиерът.

Борисов изрази мнение, че ако казусът с името на Македония не се реши, то това би спънало развитието на Балканите:

„Няма по-неразвит регион от нашия. Когато обаче станахме част от Европейски съюз, БВП се вдигна и страната ни коренно се промени. Пожелавам това и на Македония“

Премиерът Борисов акцентира и върху усилията, които са положили България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. По думите му поколения политици в България са искали да осъществят тази историческа стъпка, но не са успели.

„Ако се стигне до промяна в името, ще се съберем, ще нанесем нужните промени в Договора и ще ги вкараме за ратификация в парламентите“, съобщи министър-председателят.

Георге Иванов обвини Борисов, че саботира Българското председателство на ЕС

Македонският президент Георге Иванов коментира отказа на Борисов да се срещне с него на съвместната пресконференция с Румен Радев на "Дондуков" 2.

Бях изненадан, но това е негово решение и негова е отговорността, тъй като той е не само премиер на България, но и на страна, която председателства Европейския съюз. А Европейският съюз насърчава диалога, конструктивността и сътрудничеството. Но с този негов жест той заема страна и не реализира това, което е цел на членството и председателството на Европейския съюз, каза Иванов.

Българският държавен глава Румен Радев също отправи критики към Борисов:

"Аз мисля, че когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. И се надявам нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките, а трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите. И според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Република Македония, но и с всички останали институции – и с президента, и с Народното събрание, а и с опозицията. Това е начинът наистина да имаме едни конструктивни добросъседски и приятелски отношения." - каза Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

15.06 2018 в 10:22

Признаването на македонският език какво е?

7014

3

Диди

15.06 2018 в 09:00

В пожарната не ги учат на дипломация.

11024

2

Комита

15.06 2018 в 00:00

Путинова пачавро, ти ни върна десетилетие назад!

17156

1

aviatora

14.06 2018 в 23:28

Погледни България на какво прилича отвътре бе, "Буда бар"!!! Македонците живеят десетки пъти по-добре...