Ще могат ли карантинираните да гласуват на 2 октомври? Отговорът зависи от Ангел Кунчев

Йорданка Веселинова 18 август 2022 в 15:01 1332 0

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Росица Матева, зам.-председател на ЦИК

Все още няма решение как ще гласуват хората под карантина. Предстои темата да бъде обсъдена с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след което ЦИК ще вземе решение, съобщи на брифинг зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Ако не е обявена извънредна епидемиологична обстановка, право на гласуване в подвижна секция имат само хората с ТЕЛК решения, но не и болните от коронавирус или контактните им лица, подложени на изолация.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че в чужбина автоматично са разкрити 734 секции, от които  559 са напълно сигурни, а за останалите ще е нужно съгласие от съответните държави. Към момента секции ще има в 61 страни.  В Германия избори ще се провеждат на 40 места, извън консулските и дипломатическите служби. Лимитът бе въведен миналата година от федералната република.

До момента, за по-малко от 24 часа, са подадени малко над 3000 заявления за гласуване от сънародниците ни в чужбина. При събирането на поне 40 такива се разкрива секция извън консулство и дипломатическа служба.

По повод казуса с подписите на починали хора в списъците внесени от партиите и коалициите за регистрация, Росица Матева обяви, че до момента няма формация, чиято регистрация да бъде отнета. Все още обаче не са приключили проверките на 4 партии и 1 коалиция.

ДБ и ПП отиват на изборите самостоятелно

Матева разясни, че според Изборния кодекс  ДБ и ПП не могат да се обединят в коалиция. След регистрацията в ЦИК могат да се обединяват само партии, но не и коалиции, каквито са както "Продължаваме промяната" (с мандатоносители СЕК и ВОЛТ), така и "Демократична България" ("Да, България", ДСБ и "Зелено движение"). Матева уточни, че все пак ИК дава някаква възможност - всички партии от едната коалиция да отидат в другата коалиция. Това обаче е малко вероятно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews