Ще излъчи ли ПП правителство? Днес парламентът казва ДА или НЕ на декларацията им

OFFNews 06 януари 2023 в 07:00 1750 4

Днес парламентът ще гласува предложената от ПП декларация, с което ще даде зелена светлина или ще спре съставянето на правителство от Продължаваме промяната с премиер Николай Денков.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Днес парламентът ще гласува предложената от ПП декларация, с което ще даде зелена светлина или ще спре съставянето на правителство от Продължаваме промяната с премиер Николай Денков.

Проектодекларацията за приоритетите и работата на Народното събрание през 2023 г., в която са заложени основните цели на "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Български възход", ще се гледат в пленарна зала днес. Точката е втора след редовния парламентарен контрол.

Приемането на текстовете е залогът за предлагане на проектоправителство с втория мандат на ПП. Отхвърлянето им означава връщане на празната папка на президента и връчване на трети проучвателен мандат на избрана от Румен Радев парламентарно представена политическа сила.

Очаква се декларацията да не събере подкрепа, тъй като към този момент "за" са само от ПП и ДБ. От групата на Стефан Янев "Български възход" все още не са обявили как ще гласуват, а доскорошните коалиционни партньори на "Продължаваме промяната" - БСП - вече казаха "не" на документа.

Дотук той събира общо 73 гласа. С гласовете на "Български възход" и независимия депутат Явор Божанков те биха се увеличили до 86. Дори и левицата да гласува ЗА, подкрепата ще се измерва в 110 гласа срещу 130 опозиционни, в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Проектодекларацията предлага парламентарните сили да се обединят около четири приоритетни национални цели:

- развитие на конкурентна иновативна икономика;

- гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;

- постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие;

- намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Всяка от тях е развита в конкретни дейности и срокове. Пълния ѝ текст може да видите ТУК.

Предложеният за министър-председател от ПП акад. Николай Денков нееднократно е обявявал, че ако декларацията не събере парламентарна подкрепа, формацията на Кирил Петков и Асен Василев няма да предложи състав на кабинет и ще върне мандата неизпълнен. В този случай третият мандат може да отиде теоретично при БСП (малко вероятно с оглед обтегнатите отношения между президента и ръководството на номиниралата го за поста формация), "Демократична България", "Български възход" или "Възраждане". Изглежда вероятно изборът на държавния глава да падне върху оглавяваната от един от служебните му премиери - Стефан Янев - формация "Български възход".

При провал и на третия мандат България ще бъде изправена пред поредните предсрочни парламентарни избори и ще бъде управлявана отново от служебно правителство, назначено от президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

06.01 2023 в 10:20

Ти малоумна ли си или само се правиш?!?
Всяка партия, която получи мандат може да избере да го върне неизпълнен или да се опита да направи правителство. Ако не бъде подкрепена декларацията изобщо няма да се предлага правителство. Ако я подкрепят може да си направят хората труда да предложат състав, който твоите говеда да отхвърлят.
Светна ли ти вече лампата в герберуZкия мозък?

-795

3

Дедо МразИ

06.01 2023 в 09:46

Абе ДБилОби, а как подкрепата на някаква декларация довежда до подкрепа на правителство. Дори и декларацията да бъде подкрепена, правителството може да не бъде (и обратното). Декларацията е някакъв хардвардизъм който няма нищо общо с законите и Конституцията на БГ и може да има само пожелателен характер. Това е лесно за всеки с повече от 1 клетка в тялото :-)

-1650

2

ob1

06.01 2023 в 09:21

"Денков нееднократно е обявявал, че ако декларацията не събере парламентарна подкрепа, формацията на Кирил Петков и Асен Василев няма да предложи състав на кабинет и ще върне мандата неизпълнен"

Т.е. без подкрепата на "някаквата декларация" изобщо няма да се гласува правителство. Не е много трудно за някой с повече от четвърт мозък, сашке...

-795

1

Дедо МразИ

06.01 2023 в 08:39

И как подкрепата на някаква декларация ще отговори на въпроса в заглавието

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки