Ще е изненада, ако на балотаж не отидат Хекимян и Терзиев

Махането на Паметника на Съветската армия би могло да мобилизира избиратели на БСП и "Възраждане", каза Георги Лозанов

OFFNews 26 септември 2023 в 08:45 3428 1

Димитър Ганев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Димитър Ганев

Битката на Антон Хекимян и Васил Терзиев за "Възраждане" и БСП на втори тур ще е кой ще ги подразни по-малко, прогнозира политологът от изследователския център "Тренд" Димитър Ганев.

Според него би било изненада, ако на балотаж на местните избори в София не отидат кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян и кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - Васил Терзиев. Той посочи, че парламентарните избори през април 2023 г. показват две големи формации - ГЕРБ и ПП-ДБ. 

"БСП и "Възраждане" са доста по-малки, поне това показаха изборите тогава. Това не означава, че не може да има промени в тези рамки за тези 6 месеца. Когато има мажоритарен вот, в голяма част от случаите кандидати, които отиват на балотаж са тези, които са подкрепени от най-големите партии", каза Димитър Ганев пред Нова телевизия. 

Той е на мнение, че нито Хекимян, нито Терзиев ще си позволят да направят директни послания към електората на БСП и "Възраждане", например по темата за Паметника на Съветската армия (ПСА). "Ако БСП и "Възраждане" въобще излязат да гласуват на втори тур, ще гласуват за този, който им е по-малко антипатичен", прогнозира политологът. 

Социологът от Галъп интернешънъл болкан Първан Симеонов коментира, че Антон Хекимян тепърва ще показва дали има талант като политик. Според него не бива да се бърза с негативните оценки, защото един журналист с опит може да говори по-добре от човек от IT сферата. 

Симеонов е на мнение, че твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Бойко Борисов нарочно е издигнал неподходяща кандидатура, за да загуби, "защото се е спазарил за София", е невярно: 

"Не мисля, че Борисов обича да дава победи - победата срещу Цецка Цачева той не я е искал. Антон Хекимян е много разпознаваем. Георги Георгиев е много подходяща кандидатура, но не е разпознаваем", заяви Първан Симеонов. 

Доц. Георги Лозанов заяви, че хората, които са заинтересовани от проблемите на София са само избиратели на "Спаси София". "Хекимян е дошъл отнякъде - ами как ще каже той бещо за детските градини? Това са въпроси, които се точат отдавна и са въпрос на специализиран дебат", коментира той.

Той каза, че махането на Паметника на Съветската армия в София би могло да мобилизира избиратели от отсрещната страна - БСП и "Възраждане". По думите му въпреки това София остава синя. Първан Симеонов отвърна, че тази "синьост" на София прекалено се символизира и много хора извън София живеят в столицата, за да работят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

26.09 2023 в 09:36

Наистина тоя могат да го изберат като нищо като му гледам безличната конкуренция.
Толкова ли никоя партия в София не намери качествено име за кмет?
Или пък никой свестен не иска да се обвързва и после да раздава на господарите си щедро ...
въпроси, въпроси
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика