''Шишман'' е съвършената метафора за управлението на Фандъкова''. Столичани блокират улицата

OFFNews 10 октомври 2023 в 15:50 1572 1

Кръстовището на Шишман и Гурко, което за пореден път се ремонтира

Снимка БГНЕС/Антония Георигева

Кръстовището на Шишман и Гурко, което за пореден път се ремонтира

Живеещи на столичната улица "Цар Шишман" ще блокират улицата всеки ден от 8 до 20 часа до неделя, 15 октомври. Те са недоволни от поредния ремонт на кръстовището с ул. "Гурко".

Днес от предизборния щаб на "Обединени за София" заявиха, че състоянието на знаковата софийска улица е "съвършената метафора за управлението" на досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова.

Гражданският протест на живеещите на "Шишман" започна вчера. Коли паркират пряко на уличното платно, така че да спират движението по ул. "Юрий Венелин" и ул. Паренсов, които се пресича със "Шишман" в близост до 7-о училище.

Местните оставят колите си заключени така, че да препречват движението. Налага се полицаи да отклоняват автомобилите. Живeещите в района се заканиха, че ще продължат своеобразния си протест всеки ден от 8 до 20 часа до неделя, 15 октомври.

Ето какво написаха от "Обединени за София", коалиция на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" за местния вот на 29 октомври:

"Това, което се случва на хората, имащи нещастието да живеят, работят, правят бизнес или да водят децата си по улица “Иван Шишман” и по околните улици, е абсурдно. Роди ти се дете - улицата се ремонтира, то гълта прах, разходките са мираж. Носиш нещо тежко - паркирай през 5 преки и си плати. Детето расте - прескачаш купчини кал и кабели, за да го заведеш на градина. И за закуска - поредната доза прах. Дойде време да тръгне в предучилищна - ремонтът тече, роклята ще се изцапа.

И така на крачка от българския парламент хората чакат да свърши това безвремие. Магазинчета затварят, апартаменти пустеят. А общината всеки път се сеща, че е забравила нещо - я тръба за отопление, я отводнителнен канал, я кабел. Хора умират по пешеходните пътеки, за да се сети общината , че трябва да създаде безопасна среда. Пет години по-късно ремонтът започва отначало.

Това е съвършената метафора на всички тъжни шеги и хаштагове, които описват “София при Фандъкова и ГЕРБ”. Госпожа Фандъкова всъщност далеч не е единственият виновник, но е най-видимият. Случаят “Шишман” (както впрочем и случаят “Богатица” преди време) е резултат от това, че моделът на работа в момента не обслужва жителите и гостите на града, а изпълнителите. Колкото повече ремонти при липса на ясни задания и санкции за лошо изпълнение, толкова повече възнаграждения за едно и също.

Това няма как да спре без да се промени моделът. Смяната на едно лице с друго, свалено или взето от рафта “благодарни и верни” няма да помогне. До тогава ние с вас може да си правим кръгли маси за туризъм и чист въздух, знаейки, че всичко е пожелателно. Та кой би искал да се разходи по “Шишман”, камо ли да живее на него последните 5 години?"

През лятото "Шишман" дълго бе затворен заради продължителен ремонт. Улицата за кратко бе отворена, но на 5 октомври започна нов ремонт на кръстовището с "Шишман". След ремонта кръстовището ще бъде повдигнато с цел ограничение на скоростта. Причината - на 2 септември 15-годишно момче бе блъснато от пиян шофьор, докато пресичало пешеходната пътека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика