Шефът на КНСБ намекна, че Гешев трябва да провери Асен Василев за затварянето на мощностите в Маришкия басейн

ГЕРБ искат промяната в Плана за възстановяване, за да запазят въглищните централи до края на 2038 г.

Ружа Райчева 06 януари 2023 в 14:11 2587 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

ГЕРБ ще внесат проекторешение, което да гарантира, че въглищните централи няма да затворят поне до 2038 г. Целта на ГЕРБ е Министерски съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в сектор енергетика. 

Вчера бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова обвини бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев (ПП), че е отговорен за поетия от България ангажимент за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн. Петкова твърди, че има тази информация от отговор на Министерството на енергетиката, след като е попитала кой експерт е договорил затварянето на централите. 

"В раздел "Зелена България" - нисковъглеродна икономика, реформа "Декарбонизация на енергийния сектор", да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., вземайки изходните нива от 2019 г.", пише в проекторешението на ГЕРБ.

Министерският съвет следва да предприеме действия, с които да гарантира привеждането на ангажимента в съответствие с приетия през 2020 г. от ЕК "Интегриран план енергетика-климат" (ИПЕК) на България, като се осигури работата на въглищните централи, без ограничение поне до 2038 г. 

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров благодари за поканата на ГЕРБ и обяви, че синдикатите и работодателите споделят тяхното мнение по темата и категорично подкрепят проекторешението.

"Дали пък не е време да сезираме главния прокурор, за да се види дали някой не е минал законово постановени норми. Дисциплиниращият ефект от подобно действие е нужен", заяви Димитров. 

Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов каза, че не знае как е възможно някой от държавата да върши неща, сякаш има върховна власт. "Юрист съм, но според мен ангажименти, поети от правителство, в разрез с решение на Народното събрание. Не знам дали Конституционният съд би могъл да се изкаже по този въпрос", каза той. 

В момента в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено намаляване на въглеродните емисии с 40% спрямо нивата през 2019 г. Според ГЕРБ това рязко противоречи на основополагащата цел на плана за чиста енергия REPowerEU за намаляването на производството на електроенергия от термалните електроцентрали. 

"Намаляването на производството на електроенергия ще окаже критично негативно влияние не само на България, но и на целия енергиен пазар на ЕС", предупреждават вносителите.

Делян Добрев заяви, че ако България спре да изнася и започне да внася ток, БВП ще се свие с 4%, което ще доведе до изключително тежка икономическа криза. "Цялата страна ще бъде засегната от този ангажимент", прогнозира той и добави, че се надява проекторешението да бъде обсъдено в пленарната зала следващия четвъртък.

Депутатите от "Продължаваме промяната" (ПП) Радослав Василев, Александра Корчева и председателят на енергийната комисия в предходния парламент Радослав Рибарски. Малко след като срещата започна, депутатът от ГЕРБ Маноил Манев покани представителите на ПП да седнат и да вземат участие в срещата. Рибарски и Василев се присъединиха на масата, но не участваха в разговора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови