'Шансовете ни за Македонската църква са пропуснати, особено след абдикацията на БПЦ през 2019'

OFFNews 25 май 2022 в 11:16 2043 0

Горан Благоев

Светият синод на БПЦ е пропуснал исторически възможности да стане църква майка на Македонската православна църква (МПЦ). БПЦ ще се докара до положението да трябва да признава македонската като една от многото православни църкви в света, а не като единствената, с която има пряко общо историческо минало. Шансовете са пропуснати, коментира историкът и журналист Горан Благоев в интервю за БНР.

"В църквата, както и в политиката нещата невинаги се случват както на нас ни се иска. Това, което стана в Македония, беше очаквано, особено след абдикацията на Българската православна църква през 2019 г. окончателно да се ангажира с подкрепа за решаването на македонския църковен казус", посочи Благоев по повод новината, че сръбската църква обявява МПЦ за автокефална.

През 2017 г. македонският синод се обърна към нашата църква да стане църква-майка и за първи път от Македония имаше такъв ясен знак, припомни журналистът.

"След като нашият синод нямаше нито авторитета, нито потенциала да свърши това, нещата съвсем естествено дойдоха до това, което се случи – сръбският патриарх да обяви в Скопие, че Сърбия дава автокефалия на Македония", добави той.

Македонската църква се отделя от сръбската през 1967 г. През 1945-а свещениците, които създават младата македонска църква, са били дотогавашни клирици на Българската екзархия, уточни Благоев.

"Младата македонска църква се създава като антисръбска. За съжаление, Титовите власти много бързо я превръщат в инструмент на антибългаризма."

Първите ужилени сме ние, но проблемът е, че не се пазим, коментира Горан Благоев в предаването "Преди всички". Според него вече нямаме полезен ход, а досега сме имали няколко възможности.

"БПЦ ще се докара до положението да трябва да признава македонската като една от многото православни църкви в света, а не като единствената, с която има пряко общо историческо минало. Шансовете са пропуснати."

Почти никой в православния свят няма да се впечатли от претенциите върху името Охридска архиепископия, подчерта Благоев. По думите му в последните години нашата църква се е показала като "много нискоавторитетна в семейството на православните църкви".

Посяга се върху историческата памет, защото църква Охридска архиепископия е била възможна през Средновековието благодарение на приемствеността с църквата на Първото българско царство, каза още Горан Благоев.

"И тук, ако Светият синод все още има малко разум, може да реагира екстрено с едно послание до всички поместни православни църкви, да защити своите исторически права върху това име. Не го ли направи, православният свят ще приеме това, което цариградският патриарх диктува и определи."

Трябва да се подходи деликатно, защото достатъчно настроихме хората в Северна Македония "с упорството ни да не влиза Македония в ЕС", каза в заключение Горан Благоев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови