Северна Македония ще изпълни нашите искания, само когато е впримчена в преговорния процес за ЕС

ЕС няма как да стане гарант, може да бъде само посредник - коментира Елена Поптодорова

OFFNews 13 юни 2022 в 08:57 5043 3

Елена Поптодорова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Елена Поптодорова

"Всички преговори и за Европейския съюз, и за НАТО бяха процедурата и процесът, в който ние извършихме нашите промени. Ако искаме Северна Македония да въведе промените, за които ние настояваме, това може да стане само когато тя е вкарана, ако щете впримчена в задължителните елементи и изисквания на преговорния процес“.

Това заяви вицепрезидентът на Българския атлантически клуб и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пред bTV.

По повод посещението на германския канцлер Олаф Шолц у нас тя коментира, че "Европейският съюз няма как да стане гарант, той може да е само посредник относно темата за Северна Македония. Шолц извърши точно това - посредническа роля и ще го правят до последно".

"Имаме съчетани усилия на Франция и Германия. Много, много лоша новина е за България да се противопоставя на машината на Европейския съюз. Ние се противопоставяме на основния двигател", каза още Поптодорова.

Тя е убедена, че Европа не знае какво точно иска България от Северна Македония, за да вдигне ветото пред започването на преговори за присъединяване към ЕС.

"Подвеждащо е внушението от официалните говорители, официалните, високите нива за това, че има разбиране. Не, няма разбиране, защото даже и ние днес всички не всичко може да разберем. Аз не разбирам много от исканията, особено в рамковата позиция, които са изписани, особено предвид фактът, че се сменяха попътно многократно“, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

5

Mateevk

13.06 2022 в 10:58

Много сме ербап тука, ама ако направим един тест за това дали знаем какво точно искаме и защо го искаме от РСМ, не знам кой ще го издържи. Пдописа се калпав договор, после започнаха взаимни обвинения, че не се изпълнява, чертаха се червени лниии и от двете страни и сега се чудим защо още няма решение, задоволяващо и двете страни, та отстрани трябва "настоятелно" да ни подкрпепят да го намерим.