'Северна Македония иска да прегази България по пътя към ЕС'

Трябва да следваме политиката на Гърция - и САЩ, и целият свят да е срещу нас, трябва да устискаме, смята проф. Христо Матанов

OFFNews 01 април 2022 в 09:53 6603 0

Резултатите от преброяването в Северна Македония говорят за репресия върху българското население там. Има данни, че службите са разговаряли с 26 души, декларирали предварително, че ще се запишат като българи при преброяването. 

Това обяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението към БАН в предаването "Денят започва" по БНТ.

Той допълни, че около 132 000 души са преброени служебно, въпреки предупреждението за списък със 700 български домакинства, за които е казано на преброителите да не ги посещават.

"При част от българите е изискван документ, с който да докажат, че се чувстват българи. Подобен документ не е изискван от представителите на другите етноси. И ако не представят такъв документ, не ги записват като българи. Има около 30 подадени сигнала за тази практика и само в 3-4 случая преброителят е върнат и е нанесъл корекции", посочи доц. Ташев.

Според историка проф. Христо Матанов с преброяването Северна Македония се опитва да заобиколи българското вето по пътя към присъединяването към Европейския съюз. Той напомни, че около 100 000 жители на Северна Македония имат български паспорт, за който са доказали българските си корени. В преброяването обаче българите са 3504.

"Става ясно, че или българите с паспорт се страхуват да се нарекат такива в преброяването, или тези, които манипулират преброяването, отхвърлят българите като етнически контингент, което е абсурдно. Това, че не се афишират тези данни е крачка към ЕС. Северна Македония иска да прегази България и да премине през нея независимо от нашите възражения. Иска да влезе в ЕС със сила и резултатите от преброяването идват като добре дошли за македонското лоби в Европейския съюз", бе категоричен професорът.

И даде за пример друго "проучване" в Русия, което показало, че 80% от руснаците подкрепят Владимир Путин. Подобно е положението и в РСМ - потиснато малцинство, което не смее да се афишира там, а само навън. 

Проф. Матанов смята, че е грешна тезата как скоростното присъединяване на Скопие към ЕС ще неутрализира влиянието на Русия в югозападната ни съседка. Според него в ЕС ще има страна членка, в която има силно руско влияние.

"Трябва да следваме политиката на Гърция, но не Преспанския договор, а поведението им – и САЩ, и целият свят да е срещу нас, трябва да устискаме, както Гърция. За съжаление, не виждам податки към такова поведение и според мен премиерът е готов на компромис", посочи проф. Матанов.

Доц. Спас Ташев пък смята, че прибързано интегриране на Северна Македония в Европейския съюз крие рискове за общността.

"Ако падне българското вето, това означава дестабилизация на южния фланг на НАТО и дестабилизация на Европейския съюз, защото нереформирано Скопие е заплаха за това и би представлявало "троянски кон" на Белград и Москва в ЕС", изтъкна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови