Сестри и рехабилитатори ще могат да отварят лечебни заведения

Георги А. Ангелов 04 юни 2020 в 11:48 3891 0

Парламентът разреши да се откриват лечебни заведения от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори. Става въпрос за извънболнична помощ, центрове за рехабилитация и други подобни, но не и болници. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за лечебните заведения.

Депутатите записаха, че лечебни заведения са и организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести.

Срещу тези разпоредби възразиха от БСП. Защо лечебни заведения могат да бъдат създавани от сестри, рехабилитатори, а лекарят не може да участва в това, попита зам.-председателят на Комисията по здравеопазване доц. Георги Йорданов (БСП). "Ние имаме вече лечебно заведение, в което сестрите могат да работят самостоятелно. То се казва хоспис. Каква е разликата между това, което сега се предлага и хосписа. При хосписа пациентът трябва да се хоспитализира. Сега ние даваме възможност тези сестрински грижи или здравни грижи да се правят извънболнично, т.е. пациентът си е вкъщи и се оказва на място медицинската помощ. Мисля, че можеше просто да разширим обхвата на лечебното заведение, наречено хоспис", каза още доц. Йорданов.

Председателят на комисията по здравеопазването Даниела Дариткова (ГЕРБ) обясни, че се дава възможност дейности, които са осъществявани и сега на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона. Според нея, от една страна, е добре тази практика да се регламентира, от друга страна сега ще може да бъде добре контролирана. Дариткова обясни, че медицинските специалисти могат да правят само това, което е разписано в наредбата на здравния министър, по лекарско назначение. Според нея приетите текстове са само в полза на българските пациенти, които се нуждаят от лекарските асистенти - бившите фелдшери, които подпомагат дейността на общопрактикуващите лекари в много населени места, от легитимиране на дейността на медицинските сестри, които могат да извършват и здравно-социални услуги, както и от рехабилитация на пациенти, изписани у дома, след тежки неврологични заболявания. Тя уточни, че новият вид лечебни заведения за медицински и здравни грижи ще касаят извънболничната помощ, но не и болничната медицинска помощ и добави, че се дава възможност за самостоятелна практика на рехабилитаторите.

БСП да се възползва от правомощията си и да прави предложения, а не да чака момента, в който ще вземе властта, защото това може да не се случим, каза Дариткова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови