СДС реши: До 3 или ще пробваме с ГЕРБ

Юлиана Ончева 16 март 2019 в 09:49 6966 6

След бурно заседание на Националния съвет в парк хотел "Москва" СДС реши: ще преговаряме с "Демократична България", ако Атанас Атанасов и Христо Иванов се съгласят да ни признаят за по по най от партньорите си в обединението - "Зелените" на Борислав Сандов. 

Искането за до трето място за СДС в евентуалната обща листа за евровота вероятно ще е само една от всички пречки пред дясното обединение. Има и други - например: В наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е : КП „Демократична България – СДС“. 

Но най-големият проблем за събирането на десните си остава ГЕРБ. Участници във форума твърдят, че скандал в зала "Киев" на парк хотел "Москва" се е разразил именно заради партията на Бойко Борисов, заради вече водени преговори с ГЕРБ от председателя Румен Христов. Той обаче обяснява, че е разговарял с Жозеф Дол, още преди писмото му до бг партиите, членки на ЕНП, и затова е разговарял с представители на ГЕРБ. За ДБГ, които също са част от ЕНП, не се споменава. 

От ДСБ обаче настояват СДС да заклейми ясно и категорично ГЕРБ като основно условие за водене на преговори за обединение. Това в решенията на СДС и от вчера не присъства. 

Решенията на НС на СДС: 

Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с „Демократична България“ при следните параметри:

1. Обединяване около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел

2. Обединяване около обща позиция, че ще работим за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

3. Обединяване около обща позиция, че ще се противопоставим на идеята за Европа на различни скорости и ще работим против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи под заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

4. Избраният /те/ кандидат/и/ и техните партии от коалицията да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него.

5. В наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е : КП „Демократична България – СДС“

6. Подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния начин, а именно - чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се приеме, на СДС да се даде между първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент.

Националният съвет очаква отговорите на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 г.

II. Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с Европейски избори 2019 г.

III. До 30 март областните организации на СДС да излъчат кандидати за евродепутати и да сформират предизборните си щабове.

IV. Националният съвет на СДС ще се събере на извънредно заседание на 23 март в гр. Ловеч. 

Провалът на дясното обединение обаче може да стане факт и преди това, според датата, на която Демократична България отговори на СДС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

6

рамбо

16.03 2019 в 19:12

Ще ходят в Банкя да правят темане на Боко, току виж им подхвърли по някой суджук. Глад голям, изгониха ги от централата на "Раковски" за неплатен наем, другарят Лукарски пък бе зарязан от любовницата си..Изобщо трагедия! Дано съберат хора за един бридж белот.

12086

5

peter daskalov

16.03 2019 в 17:30

Христов, ти виж та "пробвай" и с ГЕРП, тогава ще видиш. Сега от СДС е останал само Национален съвет от десетина души, тогава ще си останеш само ти.

4000

4

Санев

16.03 2019 в 16:36

Бре да му се не види! Виж го ти тоя, който едва събра 2% като "син" кандидат президент! Че и условия поставя! В ДБ нямаш място, Румене! Бягай в Банкя, само че, да не те отрежат и оттам, че на банкянския хич не са му по вкуса употребени веднъж продажни лакеи и обикновено ги отсвирва или им праща НАП.

17156

3

aviatora

16.03 2019 в 16:02

Комуниста Хрситов-курва на Бойко.

6015

2

Ехо

16.03 2019 в 14:37

Ало, СДС, най-напред признайте, че преднамерено и глупаво съсипахте българското селско стопанство и производство! После кажете как точно смятате да промените порочния и не ефективен управленски модел! Защото, ако сте за същата изборна система, вечните партийни върхушки и унищожаването на всякакво разделение и независимост на властите, хич не се появявайте в политиката! И няма никакво значение в каква коалиция сте!

14469

1

случайно прочетох

16.03 2019 в 13:24

Тия, някой да ги е канил в ДБ, та чак условия поставят?
Смешници!
 
X

Да помогнем на украинските деца!