Сдобрени. Президент и премиер рамо до рамо в Благоевград (снимки)

Ружа Райчева 04 февруари 2022 в 17:39 3555 3

Кметът на Благоевград Илко Стоянов, президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков.

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков застанаха рамо до рамо в Благоевград по повод тържественото отбелязване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Двамата се срещнаха и с кмета на Благоевград Илко Стоянов от "Има такъв народ". 

"Днес е свята дата за всички хора и в България, и в Северна Македония. Нека го почетем подобаващо", заяви за Гоце Делчев президентът.

Радев и Петков се включиха в тържественото факелно шествие и отдадоха почит пред паметника на Гоце Делчев, чието име се нарежда сред най-значимите в освободителното движение в Македония и Одринско. 

"Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите. За да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите ни окови. Заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Убеден съм и вярвам, че този път ще го сторим, защото този път е начертан от Гоце Делчев. Вечна памет на една от най-светлите личности в нашата история", каза Румен Радев. 

Не трябва да забравяме, че Гоце Делчев е символ на свободата и е бил борец срещу шовинизма, заяви от своя страна премиерът Кирил Петков.

"Не е ли странно някои да се опитват да използват точно признателността към този герой за разделение. Нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади, училища на него?“, заяви в словото си премиерът Кирил Петков.

По думите му, ако сме разбрали историята и следваме принципите на великия революционер, се нуждаем от промени точно в тази посока. „Защото както казва Гоце Делчев - труд и постоянство – това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всяко начинание“, завърши министър-председателят.

Това е първият път, в който Кирил Петков и Румен Радев застават заедно, след като президентът критикува премиера за "твърде прибързаното посещение" в Северна Македония. Впоследствие Кирил Петков коментира, че двамата са все така "в един отбор", а опозицията видя "конфликт и разкол" помежду им. 

По-рано днес министър-председателят поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина заедно с временно управляващия посолството на Северна Македония у нас Владимир Кръстевски. Кирил Петков написа и поздрав по случай празника във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1919

1

Lindemann

04.02 2022 в 17:53

Разбирам, че покрай абсурдите на герб и Борисов, приемате политиката като детска игра, ама айде спрете да се излагате вече, поне вие.
Това да не е детската градина, че да има сърдити и сдобрени.
Президентът е длъжен и трябва да бъде коректив на Правителството и със сигурност ще има и други критики в бъдеще. Така е нормално да бъде! Иначе да върнем Плевньо да се плюнчи и баце да му дърпа ушите.