Създаването на доброволни отряди към МВР е на едно парламентарно гласуване

Георги А. Ангелов 11 март 2020 в 17:49 10393 1

Предложението на ВМРО за създаване на доброволни отряди е на само едно гласуване от вписване в закона за МВР, след като днес почти всичките им предложения бяха одобрени от вътрешната комисия на парламента. Предстои още едно гласуване в пленарна зала, тъй като днес беше второ четене в комисията.

Въвеждането на доброволните отряди беше поставено, като условия, за да останат ВМРО в управляващата коалиция след напрежението с арести на кадри на “патриотите".

Главната цел на този закон е да осигурим ред в населените места, да подпомагаме МВР, каза депутатът от ВМРО Александър Сиди. Според него вече има изградена законова основа доброволци да помагат на полицията за справяне с битовата престъпност, което е стъпка към осигуряване на нужното спокойствие на българските граждани. От всички предложения на ВМРО само едно не бе прието, а именно възможността доброволците да задържат.

“Предвидили сме в закона всичко да става под контрола на МВР. Тези доброволци няма да работят самостоятелно, едва в рамките на операция на някое ОДМВР може да им бъдат дадени правомощия, които ще бъдат описани в закона”, каза Сиди.

Министерството на вътрешните работи изразило несъгласие към предложението за създаване на доброволни полицейски доклади, се вижда от становището на МВР.

Основният проект за ремонт на закона за МВР е на Министерския съвет и предвижда жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция", а заедно със спецотряда за борба с тероризма (т.нар. барети от СОБТ) да бъдат обединени в нова главна дирекция в министерството.

Друг проект за промяна на закона, този път внесена в последния възможен срок от ГЕРБ получава отрицателно становище от НСО. Идеята им е МВР да може да назначава денонощна охрана на представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, ако професионалното му ръководство прецени, че те са поставени под заплаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

11.03 2020 в 18:09

...да идва Гвардията...дружините наши,оплискани с кърви дават отпор на престъпността...доближаваме се до мечтата-роднина -милиционер,роднина-милиционер...а за какво плащаме на милиционерите-това никой не знае....