МВР е против доброволните полицейски отряди на ВМРО

Георги А. Ангелов Последна промяна на 18 февруари 2020 в 19:25 3561 0

Министерството на вътрешните работи е изразило несъгласие към предложението за създаване на доброволни полицейски доклади, се вижда от становището на МВР. Идеята на ВМРО, която е предложена преди второ четене в измененията на закона, е доброволците да имат право да извършват “патрулно-постова дейност” и дори да задържат хора, ако те са извършили престъпление в района им или застрашават живота и здравето на граждани. От МВР припомнят, че такива права имат само полицаи, които са завършили курс за първоначална военна подготовка и според закона. Тъй като в проекта на ВМРО се предвижда доброволците да преминават обучение в академията на МВР, от министерството смятат, че ако полицейските служители са натоварени с допълните функции за обучение, това ще доведе до допълнителна натовареност и може да генерира допълнителни разходи за извънреден труд.

Идеята за доброволните отряди на ВМРО е стара и дори беше залегнала в поне две техни предизборни програми. 

Основният проект за ремонт на закона за МВР е на Министерския съвет и предвижда жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция", а заедно със спецотряда за борба с тероризма (т.нар. барети от СОБТ) да бъдат обединени в нова главна дирекция в министерството.

Друг проект за промяна на закона, този път внесена в последния възможен срок от ГЕРБ получава отрицателно становище от НСО. Идеята им е МВР да може да назначава денонощна охрана на представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, ако професионалното му ръководство прецени, че те са поставени под заплаха.

Директорът на НСО ген. Красимир Станчев вижда в идеята на депутатите от ГЕРБ риск да се припокрият охранителни функции между различни институции и се съмнява, че става дума за прелюдия към ремонт на Закона на Националната служба за охрана . Ген. Станчев припомня, че в момента има четири институции в държавата, които са натоварени с различни видове охрана на лица. Това са НСО (охрана на президент, шеф на парламента, премиер, главен прокурор и други лица и такива от важност на националната сигурност), Главна дирекция "Охрана" е регламентирана в Закона за съдебната власт, Бюрото по защита към главния прокурор пази заплашени свидетели , а "Военна полиция" също има и такива функции.

"Досега не е имало неясноти или нужда от тълкуване коя служба кого и как следва да охранява. Правомощията и функциите на тези структури на практика не са се преплитали", пише в становището. МВР и сега има звена, които се занимават с охранителна дейност при определени условия. Текстовете, регламентиращи именно охранителната дейност на МВР, обаче не се пипат, заявява генералът. Може да се наложи тълкуване "относно кръга на охраняваните лица по новата разпоредба, което би довело до съждения кой е общият и кой е специалният закон и в крайна сметка коя структура кого ще охранява и кой ще решава това", смята ген. Станчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови