САЩ предоставят една рота ''Страйкър'' на българската армия (видео)

Не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна

Рени Петрова 19 март 2022 в 10:40 10738 36

Снимка Министерски съвет

САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър", стана ясно на съвместен брифинг на министър-председателя Кирил Петков и секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Двамата дадоха изявление в Министерския съвет.

"Това е знак за всички наши съюзници в НАТО и се надявам и други държави да изпратят свои елементи към българската бойна група", каза Петков. 

Ротата е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин, допълни Петков. Той подчерта, че не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна.

Заради ситуацията, в която се намираме, българското правителство има ясна задача да усили защитите ни. Българското общество може да бъде спокойно, защото сме съюзници, каза още Петков.

"Америка е НАТО, България е НАТО", подчерта Петков.

Ситуацията в Украйна

Премиерът добави, че сред другите обсъждани теми е и военната мобилност: "От Средиземно море - да свържем Александруполис, Бургас, Варна и Констанца с път, влакова линия, енергийна инфраструктура, мост на Дунава. Двете правителства ще работят за това, логистиката също е толкова важна, за да имаме работеща отбрана".

На въпрос към Лойд Остин водени ли са дискусии за изпращане на военна мощ в Украйна като ПВО системи, той заяви, че разговорът е бил с акцент за усилията за укрепване на Източния фланг.

"Благодарим на България, че ще бъде една рамкова държава на една бойна група тук. Благодарим ви за усилията", допълни Остин.

Искам да благодаря на секретаря на отбраната на САЩ, че в този критичен истинска съюзническа подкрепа на България. За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Нашата сигурност е в колективната отбрана с нашите съюзници в НАТО. Ние сме НАТО, подчерта премиерът Кирил Петков.

Секретарят по отбраната коментира, че с Петков са провели „много продуктивен разговор“ относно инвазията на Русия в Украйна и силната и обединена подкрепа на НАТО.

„Обсъдихме редица важни въпроси в сферата на отбраната, за мен е важно да съм тук, за да осъдим безразсъдната и безмилостна агресия на Русия към мирна съседна държава и за да подчертаем подкрепата за украинския народ", добави той.

Остин определи войната в Украйна като „трагична“ и допълни, че с действията си Русия е сплотила украинците и НАТО: "Нашият ангажимент към чл. 5 е непоклатим". 

"Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната борба е от критично значение за Международния ред и за общите ценности, които САЩ и България споделят", каза още той и допълни, че лично е видял как тези ценности се отразяват в топлото посрещане, което им е оказано.

"Ние приветстваме всичко, което правите за да изпратите хуманитарна помощ на украинските граждани", допълни Остин.

Той подчерта, че много важна стъпка е създаването на мултинационална група на НАТО и нашето партньорство никога не е било толкова силно. 

"Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България, да има оперативна съвместимост, за да работим заедно. Трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, да могат нашите формирования да действат бързо", каза още Остин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

810

42

Но написани на аналогов носител- поне велпапе, разбира се.

2550

41

alfakentavur

20.03 2022 в 11:11

"Дано да са опорки, въпреки че ги чувам от наши политици вече... "Мика Зайкова прогнозира инфлация от 25-30%".

Хахахахаа :D
Хахахаха :D:D
Хахаха :D
Ха :D
Хахахахаха :D

1000

40

Леонидас

20.03 2022 в 11:06

zuljin при Виденов имаше 150% инфлация. ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. Пак народът живееше на ръба на бедността. Умря ли народът?
Ще ме плашиш 20-30%, когато Империята на злото напада без повод братска православна държава с единствената цел да унищожи каквото може, да сложи марионетно правителство и да завземе каквото може.
Хайде ходи и си заври всичките жалки коментари там където Слънцето не огрява!

810

39

Лошите американци, Сорос ,Бил Гейтс и пр. са виновни-ясно.Що ми се струва, че след като си завършил средно образование по комунистическо и повече книга не си отварял!!Индоктриниран путлеризъм е това.

810

37

В България русофоби няма, но виж русофилофобите стават все повече.Фобия-страх.Страх ги е хората, че ще ги стреляте в гръб, като дойде времето да си пазим Родината с оръжие.Не ли?!

2550

36

alfakentavur

20.03 2022 в 09:38

Тролчето zuljin вече навсякъде това за празния хладилник разправя. Това е последната опорка. Като не минават всички други номерца от Масква са спуснали нова директива:
Пишете на всички, че ако не ни оставят да убиваме и разрушаваме в Украйна, ще им се изпразнят хладилниците.

Да видим какво ще съчинят след като и тази опорка пропадне.

810

34

Не ми се ще да повярвам, че келепирецът и файдичката са основни черти от морала на българина!