Сандов: Обмисляме вендинг машини за връщане на пластмасови бутилки

Георги А. Ангелов 07 януари 2022 в 11:51 8602 0

Обсъжда се въвеждане на вендинг машини, в които хората да могат да връщат пластмасови бутилки, съобщи в парламента министърът на околната среда Борислав Сандов. Предложението на министерството му ще бъде предложено на Министерския съвет.

Срещу опаковките хората ще получават касова бележка или директно възнаграждение, което да служи като стимул да не потребяват толкова много пластмаса. Според Сандов трябва да се направи кардинална програма, за да може България да изпълни целта до 2029 г. 90% от опаковките от пластмаса да бъдат рециклирани. Това е европейска директива и ако не бъде изпълнена, България ще плаща милионни глоби. Сандов говори за депозитната система за рециклиране на опакови, каквато има въведена в много страни, сред които и Литва. 

"Аз ще направя всичко възможно да не се превръщаме в последна спирка на отпадъците на други страни", каза Сандов на въпрос на Цончо Ганев от "Възраждане" относно горенето на отпадъци в страната. Той каза, че е дал нареждане на регионалните инспекции по околната среда и водите да извършват стриктен контрол. Сандов увери, че правителството ще промени политиката по този въпрос и посочи, че откакто е министър, не е подписвал нотификация за внос на отпадъци.

Във връзка с казуса с отпадъците на пристанище Варна, Сандов обясни, че са взети проби, за да се провери дали наистина са с код 19-12-10 - отпадъци за производство на RDF твърдо гориво. Министърът посочи, че отпадъците във Варна са пристигнали с нотификация на бившия министър на екологията Емил Димитров. Сандов отбеляза, че заради това властите не могат да ограничат конкретно тези отпадъци, защото страната ни ще бъде в нарушение.

От думите му се разбра, че правителството обсъжда ТЕЦ Марица Изток 2 да работи с RDF твърдо гориво, но за него да се използва само отпадък от България, който не може да бъде рециклиран. Той увери, че в момента се прави анализ как най-добре да бъдат утилизирани и оползотворени отпадъците, но да не бъдат депонирани на сметищата. Сандов увери Ганчев, че в България не се горят опасни отпадъци, а само RDF в циментовите заводи, който се изгаря при по-високи температури. Сандов обясни, че правителството ще се опита да забрани вноса на отпадък за гориво и да се изгарят само отпадъци от български общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!