Съдебната реформа в България трябва да започне с избора на нов ВСС

OFFNews 18 юни 2023 в 10:13 1741 1

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/архив

Крум Зарков

Съдебната реформа в България трябва да започне с избора на нов Висш съдебен съвет. Изборът на наследник на Гешев измежду неговите заместници само от прокурорската колегия бе предизвестен скандал. Но няма нужда партиите в парламента, особено тези в управлението, да правят декларации и да критикуват, тъй като в тях е ключът за решаването на проблема. 

Това заяви бившият правосъден министър Крум Зарков по БНТ. ВСС в сегашния си състав не трябва да прави повече кадрувания в съдебната система, допълни той. 

Не е много почтено спрямо собствения им правосъден министър Атанас Славов ПП-ДБ да го изпратят на битка във ВСС, без да има лостовете да го направи, каза още Зарков.

"Аз много симпатизирам на доц. Славов и съм сигурен в неговата добросъвестност, добронамереност, компетентност и почтеност, но какво може да направи той? Може да атакува избора на Сарафов във съда, което сигурно ще направи. Ще отнеме няколко месеца и не можем да предвидим какъв ще е резултатът, но не мисля, че шансовете са големи. Или пък може да апелира пред сегашния ВСС да преразгледат решението си. И какво от това? Решението е ПП/ДБ да влязат при своите коалиционни партньори и да поставят своите искания за избора на нов ВСС", добави той. 

Сегашното мнозинство, което се легитимира чрез необходимостта от конституционна промяна в съдебната власт, трябва много бързо да събере необходимите две трети мнозинство, което да избере нов ВСС и да започне процедура за титуляр на поста главен прокурор", заяви Крум Зарков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки