Съдът реши да няма ръчно броене на бюлетините от кметския вот в София

OFFNews 21 ноември 2019 в 13:48 5377 2

Ръчно преброяване на бюлетините от втория тур на кметските избори няма да има, реши Административният съд София-град (АССГ). Определението е въз основа на жалба на гражданския кандидат за кмет на столицата Мая Манолова и Никола Вапцаров

АССГ обаче реши да назначи експертиза за протоколи, представени като доказателство от адвоката на Манолова. Освен това се иска да се провери какъв е броят на гласоподавателите на първия и втория тур по избирателни списъци. Ще се проверява и какъв е действителният брой на избирателите.

На 11 ноември Мая Манолова внесе 14 тома доказателства за манипулиране на изборните резултати, като посочи близо 900 протокола и изборни книжа с установени закононарушения и други факти, компрометиращи вота. 

Днес адвокатът на Манолова обясни, че ще докажат как са отваряни протоколи от ОИК, изборните книжа са били приемани от неквалифицирани лица, в огромен брой протоколи са нанасяни множество поправки. 

Председателят на ОИК Полина Витанова отрече да има пропуски и нарушения в организацията на изборния процес и че е спазена процедурата, разписана в Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК.

Следващото заседание по делото е на 2 декември 2019 г.

След произнасянето на съда Манолова коментира, че са направили множество доказателствени искания. "По-голямата част бяха уважени, но за съжаление не е уважено искането за преброяване на бюлетините. Но тъй като с отделна молба са посочени многобройни нарушения в над 100 секции, съдът ще се произнесе в следващо заседание. Тоест дава ни се възможността да докажем, че недействителните бюлетини са некоректно преброени. Надявам се съдът да ни даде възможност да предоставим доказателства за купуване на гласове. Съдът уважи искането за проверка на протоколите от СИК с абсолютно празни бюлетини", коментира Манолова.

Според нея е важно, че съдът допусна експертиза за това как са съставяни изборните списъци и как са включвани граждани в тях. "Ние твърдим, че има много сериозни нарушения по отношение на това, че 7000 граждани на държави от ЕС неправомерно са включени в списъците. Техническата грешка от 101 хил. избиратели между двата тура, дописвания под черта ще бъде проверено, което е крачка напред. Трябва да бъде разобличен този начин, по който се изготвят списъците, за да се предотврати това за следващи избори", допълни тя.

Жалбоподателите ще докажат тежките нарушения на изборните правила по отношение на протоколите в ОИК. "Ние твърдим, че техническите лица, които са участвали в отварянето на протоколите, са в по-голямата си част служители на Столичната община", допълни Мая Манолова. Тя добави, че тежко нарушение на международните стандарти за честни избори е недопускането на наблюдатели, които да следят как се приемат протоколите.    

Още в нощта на вота екипът на Мая Манолова обяви, че разполага с доказателства за груби нарушения на изборните правила. Те можели да се класират в четири групи - нарушения, свързани с избирателните списъци, манипулиране на изборните протоколи, нарушения, свързани с бюлетините и броенето им, както и такива при организацията на изборния процес.

От ГЕРБ обаче заявиха, че това е начин, по който да оправдаят поредната си загуба от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

2

Какъв щеше да бъде изборният резултат в циганските секции ,ако бе въведено "Машинно гласуване" ?

3811

1

Toni2019

21.11 2019 в 14:59

А темата с половин милион мъртви души от Биволъ защо не е на фокус? Говорим за държавен преврат, не за статистически грешки... къде са медиите ???