С цветя и бонбони: Радев връчи третия мандат на БСП (обновена)

Днес е рожденият ден на Корнелия Нинова - президентът я посрещна с букет червени рози, а тя на свой ред го почерпи

Ружа Райчева 16 януари 2023 в 10:00 5437 8

Румен Радев връчи букет с червени рози на Нинова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев връчи букет с червени рози на Нинова

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова на "Дондуков" 2.

След като двете най-големи парламентарно представени партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - не успяха да съберат подкрепа за правителство дойде ред на третия мандат, чийто получател се избира от президента. При опитите за съставяне на редовен кабинет в предходното 45-о, 46-о и 47-о Народно събрание Радев и трите пъти връчи третия мандат на БСП.

В последно време обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова засили критиките си към президента и дори поде лична атака срещу дъщеря му. Въпреки това Радев отново реши да връчи третия мандат на социалистите, които издигнаха кандидатурата му за президент през 2016 г.

Тъй като днес е рожденият ден на Корнелия Нинова, президентът я посрещна с букет червени рози, а тя на свой ред го почерпи с кутия бонбони.

"След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство Ви възлагам да посочите кандидата за министър-председател. Спрях се на вашата формация в търсене на най-голям шанс за работещо правителство с ясна политическа отговорност", обърна се Румен Радев към Нинова.

По думите му във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени партии, но също така е показала, че е готова на компромиси - да влиза в коалиции със своя политически опонент и да действа еднакво добре както с новите, така и със старите формации в парламента. "Надявам се, че усилията за укрепване на българския парламентаризъм ще бъдат още един мотив за съставянето на правителство", добави той.

"Г-н президент, това са пълномощията, които имам от парламентарната група да получа мандата", пошегува се Нинова и му връчи кутията с бонбони. Тя благодари на Радев за доверието и каза, че БСП разбират отговорността и че ще направят всичко възможно, за да съставят редовно правителство.

"Ще разговаряме спокойно и разумно, с отговорност към националния интерес на България. Ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет", заяви Корнелия Нинова.

БСП ще разговаря с всички партийни лидери и няма да бави мандата, ако няма съгласие

След като излезе от Президентството Нинова заяви, че ще свика Национален съвет на БСП тази седмица, на който да тя ще поиска мандат да преговаря с всички парламентарно представени формации.

"Ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии и на тази среща да разберем има ли воля за избори или се прехвърля горещия картоф, за да се отиде на избори. Виждаме това като трудна задача, всички си даваме сметка, че първият и вторият мандат не успяха – трудно ще бъде. Не го крием", каза тя.

Всички инсинуации как ще бавим мандата, за да си решаваме вътрешнопартийни проблеми, са безумни. Ако се види, че няма разбиране на лидерската среща, нека всеки си каже различията и ще го върнем, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

9

Johnny B Goode

16.01 2023 в 18:19

А на стената над тези два урода - Ботев и Левски.
Захари Стоянов го махнаха и го сложиха в кюшето, бил недолюбвал Русията.

14469

8

случайно прочетох

16.01 2023 в 12:08

Цветя? Бонбони?
Селска вечеринка?

А има протокол и той е за всички!!!

12082

7

leomesi

16.01 2023 в 12:08

Любов - вечна и неразделна.

1017

6

IvoIvo

16.01 2023 в 12:03

Такава любов струи :)

2073

4

Johnny B Goode

16.01 2023 в 10:54

Чудя се кой ми е по-гнусен от тези двамцата. Може би Боко само.

2051

2

Propaganda

16.01 2023 в 10:15

Хайде на изборитееее!!!

5827

1

pisnamiotmutri

16.01 2023 в 10:03

Румката 3 мандата им дава на БСП и веднага ги връщат. Явно целта му не е да има управление.