С предложението на служебния кабинет за пенсиите хората реално ще получават с 10 лева по-малко

OFFNews 28 юли 2021 в 08:37 33616 0

Снимка ДПС, архив

ДПС ще направи свои предложения за увеличението на пенсиите, след като се внесе вариантът на служебния кабинет в НС. 

Това заяви д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС, бивш социален министър. Има няколко варианта - единият е предложен от служебния кабинет, други от БСП и от Мая Манолова. Трудно можем да говорим кой е най-справедливият вариант, допълни той. 

Според него вариантът на служебния кабинет е всеобхватен, но има и своите предимства, и своите недостатъци.

"Недостатък е тези 50 лв. добавки към пенсията е да влязат като част от бюджета на ДОО. А тези 133 млн. месечно, които са необходими, на практика са онези 104 млн., които бяха за 50-те лв. всеки месец, плюс 34 млн. от социалното министерство за допълване на разликата между минималния размер на пенсията за стаж и възраст и линията на бедност от 369 лв. Според предложението, Агенцията за социално подпомагане трябва да определи на базата на подоходен критерий кой от пенсионерите има нужда от тази допълнителна подкрепа, за да се стигне до линията на бедност", обясни депутатът от ДПС. 

Това, което дразни хората е, че с предложението на служебния кабинет реално ще получават с 10 лева по-малко, смята Адемов. 

У нас един от големите проблеми са социалните неравенства. Според редица изследователи броя на хората застрашени от бедност и социално изключване са 1 млн 660, като голяма част от тях са групата на пенсионерите. Предложението за увеличение на минималната е с 13,5%, а максималният размер на пенсията е с увеличение на практика с 4% - 10 лв. По думите му, ако максималният размер се увеличи също с 12,5%, то размерът на максималната пенсия ще стане около 1600 лв. А с много малко допълнителен ресурс минималната пенсия може да стане 350 лв. 

Той е категоричен, че системата на социално осигуряване няма как да реши проблемите на бедността. Според него трябва да се включат и други системи - например социални услуги, социално подпомагане, подкрепа за хората в неравностойно положение. Смята, че със специализиран фонд към социалното министерство може да се генерират средства, които да подкрепят хората под линията на бедност. 

Таванът на пенсиите е крайно време да отпадне, категоричен бе д-р Хасан Адемов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови