"С позитивна енергия Европа ще бъде по-силен фактор на международната сцена"

OFFNews 22 септември 2015 в 16:13 3048 9

„Налице е позитивна енергия, желание за сътрудничество и за постигането на общ глас. Нашият ясен призив към правителствата е да намерят подходящи решения. Само заедно можем да решим всички проблеми, които стоят пред нас".

Това заяви по повод миграционния натиск върху Европа от последните месеци Росен Плевнелиев след срещата на групата 11-те страни „Арайолуш“- Германия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Латвия, Естония, Португалия, Финландия, Италия и Малта.

Той се похвали, че догодина България ще бъде домакин на срещата на страните от групата, като определи това за "исторически успех". На сегашните разговори лидерите са коментирали ситуацията в Украйна, в Близкия изток, както и в Гърция след изборите в страната

„Тези кризи са настоящето, но ние погледнахме и в перспектива – където Европа ще бъде още по-силен фактор на международната сцена, Европа, която ще може ефективно да решава проблемите и която ще се погрижи за най-младите, за своите деца, които да получат по-добро образование и по-добра перспектива за реализация“, обобщи президентът.

Предстои темите на следващата среща на групата да бъдат съгласувани, но Плевнелиев зачви, че България ще постави темата за Югоизточна Европа като център на своята външна политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!