С помощта на ИТН и Радостин Василев ''Възраждане'' ще сезира КС за референдума

Кристина Минчева 14 юли 2023 в 11:16 3377 0

Снимка БГНЕС/МИХАЕЛА ИВАНОВА

Костадин Костадинов и част от парламентарната група "Възраждане"

Днес в 13:30 парламентарната група на „Възраждане“ ще внесе жалба в Конституционния съд заради решението на Народното събрание да не се провежда референдум с въпроса: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?". Жалбата е подписана и от депутатите от "Има такъв народ", и от независимия депутат Радостин Василев. Въпреки очакванията за подкрепа от БСП, левицата не е подписала искането на „Възраждане“.

Законът изисква жалбата да бъде внесена след обнародването в Държавен вестник на решението на НС, което отхвърля провеждането на референдума.

Решението беше обнародвано днес.

По този повод заместник-председателят на "Възраждане" Петър Петров съобщи в кулоарите на парламента, че работата по жалбата е започнала по-рано, тъй като от парламентарната група са очаквали такъв развой на събитията.

На 7 юли, след 5 часов дебат, парламентът окончателно отхвърли инициативата на "Възраждане" за провеждане на национален референдум.

"За" гласуваха от "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и независимият депутат Радостин Василев. "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС гласуваха "против", а от ГЕРБ се въздържаха.

Инициативният комитет за събирането на подписка за референдум беше съставен на 10 януари 2023 г. Бяха събрани малко над 604 000 подписа. Впоследствие ГРАО постанови, че 476 000 от тях са валидни.

Минути по-късно БСП също даде брифинг в парламента, по време на който Корнелия Нинова обяви, че левицата е подкрепила референдума на "Възраждане" в зала по "принципни съображения" и от уважение към хората, които са се подписали в подписката. Тя добави, че лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е предложил на БСП да участва в жалбата към КС, но след като вече са събрани необходимите подписи. От БСП отвърнали, че ще ги подкрепят принципно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!