С чий мандат ще е ротацията, е технически нюанс, според Ананиев

"Може пък да искаме да вкараме някой в списъка Магнитски, ако ще се спекулира с договора с лобистка фирма в САЩ"

OFFNews 06 януари 2024 в 10:31 1044 0

Настимир Ананиев

Снимка БГНЕС/архив

Как ще се случи ротацията на премиера и с чий мандат, това е технически нюанс, защото може да се случи и с първия, и с втория. 

Аз предпочитам да се случи с нашия мандат, но това не е обсъждано, заяви Настимир Ананиев от ПП-ДБ по БНТ.  Има две ротации. За мен лично, би трябвало да се започне с първата в Народното събрание, защото НС избира кабинет, обясни Ананиев.

Има забележки към отделните министри, но никой еднолично не може да смени министър. Трябва да има съгласие на двете коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за да може да се случи каквато и да е промяна в състава на МС. Ако няма такова съгласие, съставът ще остане същият, уточни той. 

Ананиев коментира и подписаният от Асен Василев договор на ПП с лобистка фирма в САЩ. 

ПП е млада формация и е нормално да иска да има добри контакти в САЩ и Европа. В САЩ има лобистки закон, трябва да се регистрираш, когато търсиш съдействие за контакт с политиците и институции, заяви той.  

Според Ананиев една от темите, за които "Продължаваме промяната" би използвала лобиране пред американски политици и институции е падането на визите за българи за САЩ.

На въпрос дали ПП не се опасява, че някой от нейните редици е заплашен от закона "Магнитски", с каквото у нас се свързва наемането на лобисти в САЩ, Ананиев отговори: Не, но в контекста на спекулирането - може да искаме да вкарами ние някой в списъка "Магнитски". 

За Шенген

„България става пълноправен член на шенгенското пространство с ограничението, че ще влезе в сухопътните граници по-късно. Вярвам, че това ще стане тази година. След като станем член на Шенген, ще сядаме на масата, на която се взимат решенията, ще имаме пълния достъп до базите данни. Това е важно за националната сигурност на страната и, всъщност, е голямата победа. Много хора се опитват да го омаловажат. На 31 март ще получим силна подкрепа за нашата граница и финансиране за нова техника – термокамери, високопроходими автомобили, както и подкрепа от граничните служби на всички европейски държави. Националната ни сигурност ще се повиши в пъти", каза Настимир Ананиев. 

Той заяви ясно, че няма опасност България да се превърне в бежански лагер, защото: „В момента се работи изцяло за българския национален интерес".

„В момента важи Дъблинското споразумение по отношение на политиката за бежанците, подписано през 2013 г. Според него, ако бежанец влезе в дадена държава, той се регистрира там и ако се премести в друга държава от ЕС – може да бъде върнат обратно. Оказа се, че Австрия са искали да върнат 193 бежанци, а ние сме приели обратно 113. А не 6000, каквито бяха спекулациите", обясни Ананиев и подчерта, че когато една политическа формация се държи безотговорно, се опитва да всява страх в българите.

Ананиев обърна внимание и на пакта за миграция, подписан през миналата година. – „Всички държави в ЕС се съгласиха, че няма как тежестта от мигрантския поток да пада само върху външните граници на съюза, каквато е и България. В момента този пакт казва, че всички държави трябва да поемат тази тежест като се разпределя според големината на държавата, а това ще облекчи България като страна с външна граница, през която влизат повече мигранти, и според Дъблинското споразумение това беше неизгодно за нас" – обясни зам.-председателят на ПП и категорично заяви, че няма опасност България да стане голям бежански център. –

„Това са хибридни опорки, които всяват съмнение в хората, за да нямат доверие", каза Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки