Руски съд прати ученик в колония за 5 г., планирал да взриви ФСБ в Minecraft

"Аз съм дете, не съм терорист"

Георги Ангелов 10 февруари 2022 в 17:02 8169 1

Никита Уваров

Руски военен съдия осъди Никита Уваров, 16-годишен ученик от Канск, Красноярски край, на пет години в наказателна колония. Той е осъден за "обучение в терористична дейност". Провинението на Никита и приятелите му са, че са обсъждали да взривят сградата да ФСБ, която се намира не в този реален свят, а... в компютърната игра Minecraft.

Според Павел Чиков, ръководител на правозащитната група "Агора", състав на Източния окръжен военен съд осъжда Никита Уваров освен на пет години затвор и на глоба от 30 000 рубли (687.44 лв).

Другите двама обвиняеми по делото са освободени от наказателна отговорност, тъй като са подпомагали разследването. Уваров е задържан в съдебната зала, пише Чиков в канала си в Telegram. Процесът се провежда при закрити врата.

На първото съдебно заседание 16-годишният Никита Уваров заяви:

"Аз съм едно дете, което искаше да бъде приятел и да общува с приятели. Аз не съм терорист".

Той повтори същото и в последното си изказване.

"Ако получа реална присъда, ще я излежа с чиста съвест и достойнство. Ще бъда спокоен, защото никога не съм учил приятелите си на лоши неща, бяхме равнопоставени и просто приятели", каза той по време на съдебното заседание във вторник.

Делото срещу тийнейджърите започва преди две години, когато те са на 14 години.

През лятото на 2020 г. тримата ученици от Канск са задържани за разлепване на листовки в града в подкрепа на Азат Мифтахов - студент в Москва и анархист, обвинен в опит за подпалване на офиса на управляващата партия "Единна Русия", припомня историята руската служба на BBC. Една от листовките им е залепена на местната сграда на ФСБ.

След задържането службите получават достъп до телефоните и кореспонденцията на учениците и установяват, че те са построили сградата на ФСБ в компютърната игра "Майнкрафт" и са планирали да я взривят.

Освен това оперативните работници установяват, че учениците се занимават с химия, говорят отрицателно за руските власти и четат класиците на анархизма.

Тогава другите двама тийнейджъри свидетелстват срещу своя другар Никита Уваров, който е изпратен в следствения арест. Те са освободени от съда. По-късно те се отказват от показанията си и заявяват, че са обвинили Уваров под натиск на следствието. Уваров отказва да подпише самопризнания. В резултат на това и тримата ученици са обвинени в организиране на терористична клетка и получаване на терористично обучение, а Уваров е посочен в делото като организатор на клетката.

Според адвокат Владимир Васин, който представлява Уваров, правоприлагащите органи вероятно са следили тийнейджърите дълго време, преди да започнат дело срещу тях. 

Според него службите следят руската социална мрежа VKontakte, публични групи и кореспонденция, но адвокатът не изключва, че в този случай да е извършвано и физическо наблюдение, и подслушване.

Учениците са обвинени, че са изучавали материали за изработване на бомби, а по време на обиските в апартаментите им са открити експлозиви. "Инсайдър" пише, че властите считат няколко бутилки с бензин в гараж и фактът, че ученици правят и хвърлят самоделни бомбички и пиратки в изоставени сгради, за производство на експлозиви. Поради това към основното обвинение в тероризъм е добавена група от членове в Наказателния кодекс за притежание, производство и транспортиране на експлозиви, заяви адвокат Васин пред Би Би Си.

"С различни приятели правихме димни бомби и самоделни пиратки. Те обичаха да правят експерименти, но не мислеха за тероризъм", отговаря Уваров на тези обвинения по време на един от разпитите.

Най-голямата ни вина е, че си играехме с огъня, харесваше ни химията и експериментите, а аз обичах да чета история".

За Никита Уваров прокурорите поискаха девет години затвор, а за другите двама по шест години и половина. Адвокатът на Васин обяснява това с факта, че Уваров отказва да подпише самопризнания.

Другите свидетели

Когато тримата ученици са арестувани за първи път за разлепване на листовки, заедно с тях са задържани още двама младежи. Те обаче стават свидетели по делото, а не обвиняеми. В края на 2020 г. "Седми канал" в Красноярск излъчва репортаж за случая с учениците от Канск. В него маскиран младеж с променен глас казва, че е обсъждал с Никита Уваров "методи за борба с държавната система". "Бабата на свидетеля" също присъства в историята, а роднините на обвиняемия разпознават в "бабата" бившата кметица на Канск Анна Качан.

Самоличността на втория свидетел също е тайна, но забраненото през 2020 г. издание МБХ-Медия успява да се свърже с него. Според разказа му той се запознал с Никита и неговите приятели онлайн. Тийнейджърът е задържан от ФСБ и е "помолен" да попита в чат - кой от тях е разлепил листовки в подкрепа на политическите затворници. Учениците  си признават, след което биват арестувани. 

Кърт Кобейн и неговите призиви за "ожесточена революционна борба"

Обвиненията се основават и на лингвистична експертиза, която анализира кореспонденцията между тийнейджърите от общата им чат стая и достига до меко казано странни заключения. Според "Новая газета" експертите се позовават на факта, че в чата се обсъждали Кърт Кобейн (самоубилият се през 1994 г. вокалист на сиатълската група Nirvana бел. ред.) и неговите призиви за "ожесточена революционна борба", трудовете на теоретика на анархизма граф Пьотр Кропоткин (1842 – 1862) и любовта към творчеството на Егор Летов (създател е на легендарната пънк-група „Гражданская оборона“ бел. ред), за когото Никита Уваров пише много.

ФСБ срещу ученици

Случаят на Никита Уваров и неговите приятели не е единственият по рода си. Преди това в Красноярския край службите са започнали няколко наказателни производства срещу 14-годишни тийнейджъри - възрастта, от която започва наказателната отговорност. Сред тях са ученик, който уж искал да направи експлозия на рождения ден на Хитлер. Още девет ученици са изпратени в психиатрични клиники заради това, че са се присъединили към страница наречена "Стрелба в училище Колумбайн".

По данни на проекта Open Space от 2017 г. в Русия са образувани 35 наказателни дела срещу тийнейджъри по обвинения в подготовка на масови убийства, терористични атаки или екстремистки действия. Всички тези случаи се отличават с това, че няма жертви - има само твърдения на разследващите, че учениците са планирали да направят нещо, се отбелязва в проекта.

Подобно дело за тероризъм се води срещу ученика Ярослав Иноземцев, който също е задържан на 14 години. Иноземцев е обвинен, че е приготвил бомби и запалителни смеси, за да убие училищен служител и приятел, с когото се скарал. Защитата настоява, че Иноземцев просто е направил пиратка и я е взривил на улицата за забавление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови