Руската опозиция организира протест в Бургас

Георги Ангелов 26 януари 2022 в 12:13 1454 1

Снимка Оппозиционная Болгария

Протестът във Варна

Митинг против войната срещу Украйна организира на 30 януари в Бургас руската опозиция в България. Емигрантите в България обсъждат действията си във фейсбук групата "Опозиционна България". Освен срещу войната срещу Украйна протестиращите ще издигнат лозунг и за мирна и демократична Русия. 

"Дойде време да преминем към активни действия", коментира в профила си един от организаторите - Михаил Ежов. 

Протестът срещу войната ще се проведе в неделя от 14 часа на пощад "Тройката", пред паметника на Альоша.

Миналата неделя в София имаше протест под надслов "Свобода за Навални" пред руското посолство, който беше организиран от руския опозиционер Евгений Чупов, който преди година потърси политическо убежище в България. Според организаторите това, което се случва с Навални, е жесток удар срещу демокрацията, един шамар и образ на режима на Путин. Настояват Навални да бъде освободен незабавно.

Във Варна имаше протест пред Генералното консулство на Руската федерация. В писмо до Европейската комисия и Европейския съюз по външните работи протестиращите настояват Русия да бъде призната за терористична държава, Европейският съюз да преразгледа отношенията си с нея, както и да бъде спрян проекта „Северен поток 2".

На протеста присъства и бившият депутат от Държавната дума Генадий Гудков, който заяви, че живее във Варна заради притеснения, че ако се върне в Москва, ще бъде арестуван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови