''Русия загуби войната стратегически. Ако ѝ позволим да раздели Украйна, това няма да е последната апетитна територия за нея''

Войната ще е дълга, защото Русия не променя своите цели, смята Надежда Нейнски

OFFNews 26 февруари 2023 в 18:43 7982 2

Надежда Нейнски

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Надежда Нейнски

Русия загуби войната стратегически. Войните са лесни за започване, но трудни за приключване. Речта на Владимир Путин беше насочена навътре, към вътрешната публика и към войнолюбците в Русия. 

Това заяви в студиото на „120 минути“ Надежда Нейнски, бивш външен министър, евродепутат и посланик на България в Турция.

Според нея, ако позволим Русия да раздели Украйна, това няма да е последната държава, чиято територия ще е част от апетитите на Москва. "Руският президент се опитва да запази подкрепата, която му е толкова нужна. Русия никога не е имала уважение към човешкия живот. Войната ще е дълга, защото Русия не променя своите цели", каза тя.

"Последната година показа, че САЩ, НАТО и ЕС се противопоставят на завръщането на политиката на силата", подчерта Надежда Нейнски  и допълни, че България не може да бъде извън демократичния свят. 

Бившият министър каза още, че сме солидарни с народа на Украйна, но не бива да забравяме, че освен солидарността България "трябва да има ясна и категорична политика, а за да има такава политика, трябва евроатлантическо правителство с ясен хоризонт".

"Болно ми е, че България се поставя наравно с Унгария като държава, на която не може да се разчита", обобщи тя. 

По думите й страната ни трябва да вземе решения, които да защитят националната ни сигурност. Като пример Надежда Нейнски даде предоставянето на оръжия на Украйна, за да си върне териториите. 

Нейнски коментира, че Русия не е прибягнала до ядреното оръжие, защото все още важи правилото, че ако бъде използвано то, отсрещната страна също ще го употреби.

"Тя провежда тотална война без ядрено оръжие. Украйна воюва конвенционално, докато Русия не само, че се опитва да унищожи инфраструктура, градове и територии – тя се опитва да русифицира цели територии", коментира бившият външен министър.  

Нейнски коментира, че след разпада на Югославия, Сърбия не беше призната за правоприемник и териториалните ѝ претенции към съседите не бяха признати:

"Когато Съветският съюз се разпадна, международната общност призна Русия за правоприемник на СССР и ѝ запази мястото в Съвета по сигурността на ООН. Москва отиде по-далеч – реши, че е правоприемник на зоните на влияние в Източна Европа", посочи тя.

Бившият евродепутат припомни, че преди началото на войната Владимир Путин изпрати писмо до НАТО и САЩ, в което настояваше САЩ да изтеглят войските си от Централна и Източна Европа.

Китай 

"Има много дипломатически совалки, но Китай беше шокиран от оперативността на американското разузнаване, което обяви преди войната дислоцирането на руските войски до границата с Украйна", посочи бившия външен министър.

Според нея Китай ще загуби много повече от Русия, ако се стигне до дестабилизация на света. 

"Китайските точки за мир са общи пожелания и без конкретика. Отношението на Китай към ядрените оръжия е повлияло върху руския президент. Все пак има лостове на контрол, поне на този етап", коментира Нейнски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

4

НЕМА ТАКЪФ

27.02 2023 в 07:50

Никой няма да позволи в 21-ви век , окупационна война да се спечели ! Имперските мечти на психопата се разпадат !

2550

1

alfakentavur

26.02 2023 в 20:15

Давам самун черен хляб, 200 грама водка, скилидка чесън и нова ватенка на първото рашиско мекере, което даде поне малко разумен коментар на това "съвпадение":

Путлер: "Западът ни наложи тази война". Да направим сравнение с Гьобелс 1943 г: https://i.redd.it/c38ywv60w5ja1.jpg Vergesst nie, dass uns England diesen Krieg aufgezwungen в превод: Никога не забравяйте, че Англия ни наложи тази война.

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша