Русия възобновява строителните работи по "Южен поток"

OFFNews Последна промяна на 12 април 2016 в 13:50 3611 10

Южен поток

В началната точка на газопровода „Южен поток“, в село Варваровка, край село Гай-Кодзор и село Суко на територията Краснодарска област активно е възобновено строителството, съобщи руската информационна агенция "Рамблер".

На площадката работят десетки автомобили, автобуси, строителни работници, изградено е селище за работниците. Складирани са бетонни тръби използвани при изграждане на тунели в планински вериги за допълнително полагане на тръбите за газ. На обекта има и информационно табло, което показва,че там работи Strabag Corporation.
Strabag потвърждава, че строителните работи са по поръчка на „Газпром“ по проекта „Южен поток“ за тунела през планината.

Информацията за започналото строителство бе потвърдена от администраците на Гай-Кодзор и Анапа, а също и от два източника, свързани с производството на тръбите и транспортирането им.

От края на март в обекта в района на базата на Варваровка работата е възобновена. Предполага се, че тръбата ще стигне до морето.Работата продължава по предварително одобрени договори с изпълнителите, нови средства не са разпределени.

В края на февруари  „Газпром“, гръцката DEPA и италианската Edison подписаха меморандум за разбирателство, който отразява интересите на страните в маршрута за доставките на природен газ от Русия през Черно море до Гърция и след това в Италия.

„Газпром“ продължава работата си с чуждестранни партньори по тръбопроводни проекти за доставки на газ за Европа, в това число е заинтересован от строителството на нов газопровод през Черно море, заяви тогава Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин. На 24 март Песков обаче обяви, че проектът "Южен поток" е закрит окончателно. 

Тръбите, техниката и цялата флотилия за изграждането на газопровода продължават да са в България - в Бургас и във Варна.

В български териториални води все още стоят на котва специализирани кораби за транспортиране и поставяне на тръби, наети по „Южен поток“. Корабите са собственост на норвежки, датски и английски компании.

Българските партньори активно искат възобновяване на преговорите по газопровода „Южен поток“, каза руският заместник-министър на енергетиката Юрий Сентюрин, в началото на март.

На 3 февруари 2016 г. българският парламент отхвърли предложения от групата на „Атака“ проект за решение за възстановяване дейността по изграждане на проекта „Южен поток“. В гласуването участваха 109 депутати, от които 27 бяха „за“, 17 – „против“, а 65 се въздържаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2016 в 19:28

Гладна кокошка просо сънува. Гладен и корумпиран пеликан Южен поток сънува.

12.04 2016 в 15:43

Ей, човек да не си помечтае малко, веднага ще дофтаса я партийния секретар, я някой отрядник.

12.04 2016 в 15:26

"от Русия през Черно море до Гърция"......Явно съм пропунсал нещо в час по география.......или може би Путинима определни планове за гръцките или черно морските граници....

12.04 2016 в 15:03

Тия Сибирски скапаняци няма ли най-после да ни се махнат от главата с тоя "Корупционен проект", от който правеха сметка да ни одерат 3 кожи?! Русия на живот и смърт търси поводи и начини да присъства в международното пространство пробутвайки и плащайки за това на най-невероятни, малоумни и неприемливи приумици! РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОГОНЕНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТЕРИТОРИИ!!!

12.04 2016 в 15:02

да-а-а-а...верваме ви, не се напрягайте.
докато цоко и боко са тука, все ще се строи...

12.04 2016 в 15:02

Тия Сибирски скапаняци няма ли най-после да ни се махнат от главата с тоя "Корупционен проект", от който правеха сметка да ни одерат 3 кожи?! Русия на живот и смърт търси поводи и начини да присъства в международното пространство пробутвайки и плащайки за това на най-невероятни, малоумни и неприемливи приумици! РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОГОНЕНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТЕРИТОРИИ!!!

12.04 2016 в 14:44

Моцард, ти конкретно мое да точиш газ само след консумация на боб...всъщност същото се отнася и за България като доставчик.
А тоя газ дето тече по тръбите не е за нас, той е за Италия и Гърция, ние само транзитираме и пращаме фактури на Газпром за транзита.

12.04 2016 в 14:31

И защо ни е тоя поток като същия газ вече ще го точим ние, само че като наш и от наши дупки. Нема нужда.

12.04 2016 в 14:14

От тия няма отърване. 'Бах ти крастата са...

12.04 2016 в 13:59

Гледайте по кината драмата " На сляпото врабче Господ му вие гнЯздото"

В ролята на Господ: Газпром
В ролята на врабчето: Баце