Ненчев отказа да носи "хипотетична" отговорност за ремонта на МиГ-овете

ОFFNews 27 ноември 2015 в 13:20 2044 0

Министърът на отбраната Николай Ненчев не пожела да каже дали ще поеме отговорността, ако нещо се случи с българските изтребители след ремонта на двигателите им в Полша.

"Вижте, вие ми задавате хипотетичен въпрос - ако някога нещо се случи, ще поемете ли отговорност - не мога да отговоря на подобен въпрос, защото е хипотетичен", заяви той в отговор на многократни въпроси на журналисти в парламента след ратифицирането на договора за ремонт в Полша.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев се опита да защити министъра, който е от квотата на коалицията, като заяви, че ако се случи нещо със самолет заради некачествен ремонт, ще има "много сериозни политически последици".

След това обаче заяви, че всяка година най-малко по един МиГ-29 аварира с фатални последици в Русия. "Това означава ли, че ако са ремонтирани в Русия двигателите, трябва да подаде оставка българският министър на отбраната", попита риторично Кънев и добави, че българската армия от години е екипирана с изключително старо въоръжение.

Ненчев обаче така и не каза дали той самият ще подаде оставка, ако се случи нещо в ремонтираните самолети. „Разбира се отговорността се поема от страната, която е извършила ремонта“, каза министърът.

Министърът категорично заяви, че Полша може да произвежда части и го прави, макари и без руски лиценз. "От полската страна бяхме уверявани многократно, че тя сама произвежда необходимите части и сама може да поеме този ангажимент и то е записано в договора. Полша произвежда съответните части", каза Ненчев. Той каза още, че Полша ремонтира изтребителите по собствена документация и няма нужда от руски лиценз.

От Русия обаче твърдят точно обратното- че Полша не може да произвежда части.

Той аргументира решението договорът да не бъде оповестен с това, че е "търговска сделка", "междуправителствено споразумение", "има елемент да конфиденциалност" и "засяга националната сигурност". На многократните въпроси с какво точно оповестяването на договора застрашава националната ни сигурност, той така и не отговори по същество.

Ненчев увери, че българските пилоти няма да откажат да се качат на самолетите след ремонта в Полша, защото "всичко е обсъждано с ВВС и ние сме имали тяхната подкрепа и положително становище". Той обаче така и не каза какво ще се случи, ако те все пак откажат.

След гласуването Ненчев благодари на ГЕРБ, ПФ, ДПС, РБ, които гласуваха за ратификацията, а след това и на АБВ, които не гласуваха в зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови