Русия иска пари от България заради спрените доставки на природен газ

Работим със същите търговци, с които и правителството на Кирил Петков, но отстъпките са 10 пъти по-големи, заяви енергийният министър

OFFNews 10 февруари 2023 в 10:33 7140 24

Росен Христов

Снимка БГНЕС/архив

Санкциите трябва да наказват този, срещу когото са насочени, коментира министър Росен Христов

Русия иска пари от България заради спрените през миналата година доставки на природен газ. И сега страната ни купува газ от същите търговци, с които е работило и правителството на Кирил Петков. Но тогава не е имало търгове, на които да се предложи най-добра цена и не се е изисквал сертификат за произхода на природния газ.

Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ. По думите му в момента тече кореспонденция с "Газпром" заради "определени претенции за определени суми". Заради конфиденциалност Христов отказа да посочи каква е сумата. "Искат да им платим нещо, което смятат, че им дължим. Водим консултации с компетентни юристи. По този договор нещата са под контрол", уточни министърът. 

Доставките на природен газ бяха спрени през април 2022, два месеца след началото на войната. Русия едностранно реши да промени договора и да поиска плащанията да се извършват в рубли, но това не отговаряше на европейските санкции, наложени заради инвазията. България продължи да подава всеки месец искане за доставка на природен газ по параметрите в сключения договор, но това така и не се случи. В началото на тази година срокът на договора изтече.

Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Търговците са същите, но са получавали по-високи оферти и е нормално да сключат такава сделка. Същите търговци сега дават много по-добри оферти, отстъпките са до 10 пъти по-големи от тогавашните цени", каза Христов.

Министърът коментира и евентуалната забрана за доставка на руско ядрено гориво в Европейския съюз. Вчера президентът Румен Радев обяви, че страната ни е готова да наложи вето на подобна санкция от Брюксел.

Логиката на санкциите е, че трябва да наказват този, срещу когото са насочени и ако ние трябва да пострадаме, да си разрушим енергетиката или индустрията, за да направим драскотина на руската енергетика - естествено, такива санкции няма как да ги допуснем, коментира министър Христов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

24

редовно четящ

10.02 2023 в 16:38

Назначаването на мъжки пр@стит@тки на отговорни постове е норма на гербокомунетата. Не само визия, няма нито достатъчно интелект, нито някаква компетентност да изпълнява длъжноста министър на енергетиката. Развя някакви измислени тапии за образование и това беше всичко.

10298

23

AntiZ

10.02 2023 в 12:56

Тук няма хора, дето не са разбрали. Този ***** на снимката е национален предател, както и онзи, който го назначи. Рано или късно, всичките тези ще отговарят пред закона и ще им се търси отговорност. Само Украйна да размаже тези кацапски свине, и всичко ще се намести!
За тези от вас, които не са го гледали: точен и абсолютно верен анализ на това какъв дивак е руснака

https://www.youtube.com/watch?v=bF7laIaFPuU

1236

22

БотоксПутю

10.02 2023 в 12:51

Хем тъп, хем нагъл. Цените на газа тогава бяха много по-висики от сега, тъй, че всичко си е било в реда на нещата - форс мажор. Зеленият чорап - началникът им, ги насъсква да плюят.

318

21

Valioka

10.02 2023 в 12:36

Не искам да повярвам, че това ни се случва - такива малодушни русофили от мноого години не са стояли зад кормилото на страната ни... Това са гнусни, нищожни душици и се питам кога най-накрая ще свърши този ужас?..

10212

20

Човека

10.02 2023 в 12:32

Като го видя и чуя тоя, пожълтявам като газова тръба.

2550

19

alfakentavur

10.02 2023 в 12:09

"да си разрушим енергетиката или индустрията, за да направим драскотина на руската енергетика"

О, да - за про-рашисткото ни правителство енергетиката на СССРайха е неуязвима и никой нищо не може да й направи освен да я одраска.
Същото като "великата" им армия. От 1 година украинците има правят "драскотини".

1930

18

Муню

10.02 2023 в 11:51

Някой да обясни на тоя малоумник, че когато има форсмажорни обстоятелства (в случая като ти спрът суровината, която по договор трябва да получш) няма време за търгове.


3767

17

Име на профила

10.02 2023 в 11:48

Хахаха след Офф цензурата сега изглежда като да съм се изказал брутално, а то не бяха и ругатни даже :-) Малко се престаравате, но уважавам старанието - сигурен съм , че отнема повече време и усилия от директно скриване, но така коментарите се запазват да бъдат прочетени от повече хора.

17439

16

мнение от IP

10.02 2023 в 11:42

Този човек лъже, маже и фантазира откакто бе назначен. Не разбирам целта му. Първо каза, че хаосът е ужасен и ще мръзнем, после че той е построил интерконектора с Гърция, намерил доставчици и въобще спасил ни е. Обаче рязкото спиране на газа от Газпром, трескавото търсене на цяла Европа на възможности за алтернативни доставки, всеобщото повишение на цената, докато всички държави намерят начин да се противопоставят на шантажа на Путин, са факти, които всички знаем. И това изсмукано от пръстите обвинение срещу бившия министър ще се спихне, но каква е целта?..

3767

15

Име на профила

10.02 2023 в 11:41

Между другото, минусите настрана - тия от вас, като теб и спирита, дето сами си цъкате плюсовете кой знае с каква цел - в училище имахме същите, дето си миришеха всеки път ********. ******. Всеки път ме подсещате...