Русия иска да строи АЕЦ Белене

OFFNews 21 октомври 2019 в 18:26 4632 2

"Росатом" е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“. Разчитаме на добрите шансове на нашата корпорация, като се има предвид, че именно тя е производителят на реакторите и собственикът на технологията.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след днешната си среща с българския си колега Екатерина Захариева. Визитата на Захариева е първата на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам.

Двамата днес са обсъдили теми от икономиката и търговията, сътрудничеството в енергетиката и туризма, в сферата на културата, образованието, транспорта.

По отношение на енергетиката Екатерина Захариева е подчертала значението за България на проекта „Балкански поток“ и намеренията на българското правителство да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се планира да бъде транзитиран газ и от газопровода „Турски поток“.

„Днес нашият премиер откри част от трасето на „Балкански поток“. Договорът за реализацията беше подписан през септември, инвестираме много, строителството върви и се надяваме, че до края на 2020 г. тръбата ще стигне до границата със Сърбия. Това е важен за нас проект“, заяви българският външен министър.

Сергей Лавров връчи на Екатерина Захариева и документ за безвъзмездно и безсрочно ползване на дипломатическия имот „Българско посолство на Република България в Москва“, с което окончателно приключи процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в руската столица. Официална Москва обаче очаква аналогични действия и за руското посолство в София.

Външният ни министър изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете страни. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с 2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4%.

„За първата половина на тази година показателите са по-добри, но мисля, че имаме потенциал - особено в износа от България за Русия, който все още е неудовлетворителен. Виждам възможности в сферите на хранително-вкусовата промишленост, в технологиите. Надявам се, че работата на смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която заседава във Варна през септември, ще допринесе за активизиране нашите двустранни отношения в тази област“, заяви Екатерина Захариева.

В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите – 29,6 на сто, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85 % от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

И двамата министри изразиха неудовлетворение от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева подчерта, че България всяка година подобрява консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за руски туристи, в съответствие с правилата на ЕС.

„Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години, не само за собственици на имоти. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, освен трите ни консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България“, заяви Екатерина Захариева.

По предложение на МВнР от догодина ще се издават и двукратни 6-месечни визи за руски туристи, които за първи път посещават страната ни.

511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи или около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

Според Екатерина Захариева за повишаване на туристическия поток роля ще има и подобряването на транспортните връзки с Русия – чрез повече чартъри и директни самолетни полети, както и нови фериботни връзки.

Сред основните теми в разговора между двете делегации бяха и връзките в образованието. В Русия в момента се обучават около 600 български студенти, а в България – 340 руски. Външният ни министър изрази съжаление, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, която българската страна вече е съгласувала.

Екатерина Захариева предложи тази програма да бъде подписана по време на визита на руския външен министър у нас догодина. Сергей Лавров прие поканата да посети България.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  7281

  2

  Чалгомраззз

  29.10 2019 в 21:06

  100 процентов руски монопол върху елемент от националната ни сигурност...покрай АЕЦ Гепене Росатом ще вкара поне още 1000 "специалисти" , на които ще плащаме отново ние...

  23293

  1

  Стефан

  21.10 2019 в 21:24

  И що да не иска? А ние що да не искаме? Като това ще е и най-евтиното.
  Само съгласуването на техническите задания за чуждата електроника ще струва дивни пари. И няма да е по-хубава с нищо. Прост рекет от всякакви френци и американци. Щото сами са го закъсали.
  Първата ми моя си кола, беше една Лада четворка. Удряна отвсякъде, и отдолу. Вървеше, ма се чупеше често. Веднъж се счупи пред няква ккъща в Горна баня, оказа се, че било сервиз. Изпълзяза, взеха да дават акъли, дойде чорбаджията - грамаден възрастен мъж. Позяпа, и каза че ако искам да имам тая кола - може да му оставя ключовете, и да дойда след три дена. Нищо не разбирах от коли, помънках на тема кви части ще и сложи, и кои са най-хубави, и отидох след три дена. Взе ми смешни пари, с безразличие каза че руска кола върви с руски части, и тя повече верно не видя сервиз. След няколко години я подарих на някого, здрава.
   
  X

  Васил Терзиев пред OFFNews: Искам след мен да остане наследство, което не се разпада (видео)