Румен Радев осъди остро нападението над българина в Охрид (обновена)

OFFNews 20 януари 2023 в 14:13 1725 0

Румен Радев

Снимка БГНЕС/архив

Президентът Румен Радев

Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид.

Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение. 

Президентът Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония.

Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи.

Министър-председателят Гълъб Донев е провел телефонен разговор с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Двамата са обсъдили нападението, като Донев категорично е осъдил побоя срещу Християн Пендиков. В разговора Гълъб Донев е определил нападението като напълно неприемливо, опасно криминално деяние, извършено срещу гражданин на Северна Македония с българско самосъзнание и е поискал от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза.

Заедно с това премиерът е поискал съдействие при организацията по транспортирането на Християн Пендиков за лечение в България. Премиерът Димитър Ковачевски е изразил готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Християн, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови