Румен Радев: Нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината (снимка)

OFFNews 06 май 2020 в 10:40 8934 0

Снимка Сергей Антонов

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев положи цветя пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски“ по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение, заяви президентът Румен Радев в приветственото си слово по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май.

Нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола, каза още държавният глава.

Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците, заяви Радев.

Публикуваме пълния текст на словото на Румен Радев:

Скъпи сънародници,

На днешния светъл християнски празник – Гергьовден, отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. С единството на меч, дух и слово, България устояваше на бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. И в най-тежки времена, българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството.

Преминала през безчет изпитания, извоювала бляскави победи, изградила легендарни пълководци, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест.

Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията. След десетилетия на експерименти, съкращения и недоимък, Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация. По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои преди всичко човекът – неговата професионална подготовка, кариерно развитие и социален статус. Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена, силна и благоденстваща България.

Уважаеми военнослужещи,

Благодаря ви, че независимо от предизвикателствата, продължавате да отстоявате каузата България с професионализъм и всеотдайност. Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа и на вашата десница.

Драги ветерани и воини от запаса и резерва,

Приемете моята благодарност за достойната ви служба в редовете на Българската армия. Вашето себеотрицание и предаността към родината нека бъдат пример и за следващите поколения.

Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Вековната ни история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни.

Този 6 май е различен. Днес няма да има парад и гражданите няма да видят своята армия на площада и в небето. Но нашите военнослужещи и днес са на бойния си пост и ще демонстрират своите умения. Нека бъдат уверени, че нашата признателност към тяхната рискована дейност и високоотговорната мисия е искрена и непреходна. Нека не забравяме, че 6 май е и празник на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непокорни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие.

Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола.

Скъпи млади българи,

На днешния празник се обръщам към вас, защото вие сте призваните да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за достойна и модерна България. Вие ще трябва да побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените.

Скъпи сънародници,

Поздравявам ви със светлия християнски празник и ви желая здраве, мир и благополучие. Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно, ни прави по-човечни, по-силни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, но и от нашата дързост и задружни усилия.

Честит Ден на храбростта!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови