Румен Радев критикува Кирил Петков за Северна Македония: Той не е куриер, а премиер

Съдебната реформа е спряла, борбата с корупцията я водим с хора, много от които са извън парламента, каза президентът

OFFNews 18 юни 2022 в 10:14 5816 17

Румен Радев

Снимка БТА архив

Президентът определи френското предложение за РСМ като стъпка в в правилната посока

Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента, без да заяви позиция - той не е куриер, а премиер. 

Това заяви президентът Румен Радев по повод френското предложение за Северна Македония. Държавният глава го определи като стъпка в правилната посока и допълни: 

Остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени: като вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи, обясни Радев. 

Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси, и да изиска ясни механизми и гаранции. 

Помолен да коментира призива на премиера да застане заедно с него на правилната страна на историята в борбата срещу задкулисието, държавният глава посочи, че борбата с корупцията изисква съдебна реформа, която е спряла. „Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, посочи още Румен Радев.

„Още от древни времена търговията е не само с парични средства“, заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати. „Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

17

Гражданин

19.06 2022 в 08:29

По руски образец патрЕотарството служи за заместител когато трябва да,се отговаря на неудобни въпроси. Например защо кухото канадче варди монопола на Лукойл. Или защо не праща оръжие на Украйна?

2994

16

Гражданин

19.06 2022 в 08:25

12 защо си мислиш, че ти си написал адекватен коментар? Лаене и коментиране не е едно и също.

9347

15

Анализи

18.06 2022 в 23:08

Президенте, вземи се в ръце и престани да сееш разкол. Ставаш присъдружник на чалгаря Слави. Почваш да разпространяваш неистини подобно на чалгаря. И човек не разбира какво искаш - нормална държава или кочина. Ставаш подгласник на Борисов, Чалгаря и Копейкин.

440

14

Pietro

18.06 2022 в 21:13

Остана само едно зло куче. Но кучето си лае, а креванът си върви. Не искам да се хабя да критикувам Мунчо, защото той е карикатура и всяко негово появяване ме кара да умирам от смях.

10298

13

AntiZ

18.06 2022 в 20:36

Гумен Гадев, дръжка на метла, кремълски палячо, посмешище на всичко нормално в ненормалната ни страна.

12073

11

IvanofRumen

18.06 2022 в 14:03

Импийчмънт за проруския президент, обслужващ интересите на мафията и рашистката путинска федерация.

905

10

бочо Кольо

18.06 2022 в 13:44

Резиденте, пеете в един глас с Дългия и Копейкиновците - нещо, което само подсказва откъде идва финансирането.
Публична тайна е, че Руззия не иска да има мир на Балканите.

14469

9

случайно прочетох

18.06 2022 в 13:01

Радев е време да се кротне и да подкрепи Петков и Василев!
Дава ли си сметка, че тези момчета дойдоха на власт за да се борят с корупцията, а им се сервира и война и енергийна криза?
Добре се справят и имат нужда от подкрепа, а не от нож в гърба, макар и дървен...