Румен Радев иронизира страха от коронавируса на Шипка

"Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен"

OFFNews Последна промяна на 03 март 2020 в 11:44 13183 1

Президентът Румен Радев поздрави българите по случай националния празник. В град Шипка, където беше отслужен благодарствен молебен в храма "Рождество Христово", държавният глава определи отмяната на официалните чествания на Шипка като "манипулация".

"България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса", допълни Радев.

"Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички българи, честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка да отбележим нашия национален празник. Честит празник на всички българи, където и да са, които носят в сърцата си България и силния свободолюбив български дух", заяви президентът.

Румен Радев коментира, че не вижда конфронтация между институциите, а битка за България и за доброто бъдеще на гражданите. 

Ето и цялото слово на държавния глава на връх Шипка: 

Благодаря ви, че на Трети март отново сте хиляди на Шипка, този храм на българската доблест.

На този връх, "покрит с бели кости и с кървав мъх", се решава изходът на войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и на войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, на "вируса" на примирението, на "вируса" на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха. За тях дългът към паметта и подвига на опълченците на Шипка е свят и неотменим.

Преди 142 години на тази дата България възкръсва след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия воюват хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България.

142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи да го опазим днес и в бъдните години.

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи, отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“. Днес този дълг е ваш, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност.

Вечна памет на героите!

Да живее България!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11508

1

Бухльо

03.03 2020 в 20:05

Прав е да посочи апаратите игри. Имаше ли официално честване пред парламента? Имаше. Тогава защо нямаше на Шипка? Или президентът е прав за щамовете или за номерата на ГЕРБ.