Румен Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна

OFFNews 10 май 2022 в 21:51 2572 3

Снимка president.bg

Войната в Украйна изисква общи европейски решения за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси и разширяване на свързаността. Значителният ръст на цените на електроенергията е реална заплаха за конкурентоспособността на европейските икономики и социалните системи в държавите от Централна и Източна Европа и изисква мерки за енергийна диверсификация и усъвършенстване на веригите за доставки в рамките на ЕС.

Това беше общата позиция на президента Румен Радев и чешкия му колега Милош Земан, които днес водиха пленарни разговори между делегациите на България и Чехия, а по-рано проведоха и среща „на четири очи“ в Прага, където българският държавен глава е на официално посещение.

„Трябва да бъдем внимателни към кризите, които произлизат от тази война, и е изключително важно санкциите, които налагаме, да бъдат ефективни и да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи“, заяви Румен Радев. Президентът е на мнение, че спирането на доставките на петрол няма да се отрази положително на икономиките на страните от ЕС. Той призова за внимателно прилагане на санкциите и отчитане спецификите на всяка една страна.

В съвместните си изявления пред медиите в Прага Румен Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна и изразиха съпричастността на България и Чехия с жертвите на конфликта. Стотици хиляди бежанци от Украйна са потърсили подкрепа в България и Чехия.

"Това, което трябва да направим с общи усилия, е да се ангажираме повече с нашата стратегическа автономност и енергийната независимост на нашите страни. В това отношение трябва да бъдем внимателни към кризите, които произлизат от тази война“, заяви Румен Радев.

Българският държавен глава е на мнение, че призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа, което е предпоставка за дълга война с изтощение и тежки последици.

Чешкият държавен глава заяви подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

5

voododoll

11.05 2022 в 00:07

Резидента ни прави з асеам и смях навсякъде където иде и си отвори устата!
#ОСТАВКА

5827

3

pisnamiotmutri

10.05 2022 в 23:02

Руми издиша на дела иначе и той умее да приказва. Видяхме го обаче къде се е позиционирал. До Янев, Мутрафона и Курнела

2073

1

Johnny B Goode

10.05 2022 в 22:00

Резидента да не получил катарзис?
Или са му набили канчето от по-горното началство?
 
X

Да помогнем на украинските деца!