Румен Христов: Еврокомисарят трябва да е от ГЕРБ-СДС, ПП опитват да окупират всички позиции

OFFNews 19 юни 2023 в 13:13 1717 0

Архив

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Румен Христов

ГЕРБ-СДС иска номинацията за следващ еврокомисар да бъде направен от тях, а не от ПП-ДБ, които окупирали властта. Това заяви пред "България он еър" председателят на СДС Румен Христов.

"Не мога да кажа директно име за това кой ще е новият еврокомисар, имаме кандидати. Смятаме, че той трябва да бъде предложен от ГЕРБ-СДС. Представителят трябва бъде член на най-голямата Европейска народна партия, защото и там има баланс между представителите на различните политически семейства на Европарламента. От тази гледна точка ние сме член на ЕНП и имаме най-много представители, логично е да излъчим това име. Имаме достатъчно подготвени дами", каза той.

По думите му партията на Борисов все още не е взела окончателно решение и към момента нямат номинация. Христов добави, че ПП водят битка за еврокомисарското място.

"Те се опитват с 36 народни представители да окупират всички властови позиции, не е коректно, но това означава, че над 98% ще носят отговорността", каза Христов. 

В събота председателката Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати писмо, в което се иска България официално да направи две номинации - на жена и на мъж, а избраният от тях да довърши мандата на Мария Габриел като еврокомисар.

Габриел подаде оставка на 15 май, когато взе първия проучвателен мандат за правителство от президента Румен Радев. Преди това тя отговаряше за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Това бе втори мандат на българката - от 2017 до 2019 г. тя бе еврокомисар за цифровата икономика и общество в комисията "Юнкер".

Кой ще е новият български еврокомисар: Възможно е да поделим енергетиката с Естония

Според информация на OFFNews в новия кабинет е обсъждана идеята България изобщо да не номинира наследник на Мария Габриел. Това обаче все пак трябва да се случи. До момента в медиите се завъртяха няколко имена, сред които това на Даниел Лорер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки