Румъния няма да забрани вноса на украинско зърно, недоволство от едностранните мерки в Унгария и у нас

OFFNews 21 април 2023 в 13:12 1530 1

Слънчогледи

Снимка Архив

Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар

Румъния няма да забрани едностранно вноса на зърно от Украйна и ще изчака Европейската комисия да приложи мерки в помощ на земеделците от Централна и Източна Европа, заяви днес румънският земеделски министър Петре Дая, цитиран от "Ройтерс".

Румъния и Украйна ще се консултират ежеседмично за очакваните обеми от зърно в опит да се ограничи вносът, каза още Петре Дая след среща в Букурещ с украинския си колега Микола Солски. 

Европейската комисия постави условие на България и останалите четири страни - Румъния, Полша, Словакия и Унгария, да отменят едностранно наложените забрани за внос на украинско зърно, за да бъде предоставена обещаната в сряда помощ от 100 млн. евро, стана ясно от изявление на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис преди ден. 

Междувременно унгарската Асоциация за зърно и фуражи заяви днес, че е против забраната, наложена от правителството за внос на зърно и маслодайни семена от съседна Украйна, защото ограниченията ще засегнат производителите на фуражи и промишлените потребители в Унгария. 

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България настоя националната позиция да се формира като се отчитат интересите на всички засегнати сектори на икономиката. Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар и следващите от това икономически последствия са намаляване на генерирания БВП от сектора, затваряне на предприятия, работа на намален капацитет, намаляване на наетия персонал, предупреди председателят на сдружението Яни Янев в съобщение, разпространено от Българската стопанска камара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

1

jorj

21.04 2023 в 15:29

Техните управляващи не са прости като нашите управляващи цървули, със зелени вмирисани на руски квас чорапи.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика