Росен Желязков изнесе лекция в Ханойския университет

Световната икономика се обръща към Изтока, имаме нужда от квалифицирана работна ръка, каза председателят на парламента

Йорданка Веселинова, Ханой 09 януари 2024 в 05:50 751 1

Снимка Пресцентър НС

Председателят на парламента Росен Желязков изнесе политическа лекция в Националния университет на Виетнам. В нея основнияТ акцент бяха двустранните отношения между страните през призмата на икономическите и културните връзки.

С визитата в университета започна последния ден от посещението на българската парламентарна делегация във Виетнам. По-късно днес се очаква и посещение на изградената с българска помощ детска градина в столицата Ханой. 

Преди лекцията Желязков разговаря с ректора на университета, а след това се подписа в книгата за официалните гости. Ректорът на университета проф. Ле Куан изтъкна, че университетът има общи инициативи и с български висши училища, сред които УНСС и Великотърновския университет, съвмество с който е издаден българо-виетнамски речник.

В лекцията си председателят на парламента каза, че световната икономика се обръща къв изтока, като следващите 10 години ще са изпитание за ролята на Европа в световната икономика.

В изказването си председателят на НС изтъкна, че България е сред първите страни, признала независимостта на Виетнам, като отношенията по линията Ханой-София са традиционно топли. Той припомни, че редица виетнамски студенти са получили образованието си в България. Желязков добави, че именно тези студенти са основни поддръжници на двустранните отношения между Виетнам и България.

В отговор на въпрос на преподавател в университета председателят на НС каза, че през следващите години Европа и България ще имат нужда от квалифицирана работна ръка. Както вчера стана ясно до края на 2024 г. ще бъде подписана и Спогодба за трудова миграция. Това означава, че още от 2025 г., когато ще бъдат отбелязани 75 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави, виетнамските работници да се върнат в страната.

Пълната лекция

Срещите с младите хора имат едно незаменимо предимство -възможността да погледнеш в бъдещето и в погледа отсреща да видиш оптимизъм. Повярвайте ми, за моето поколение, да се говори днес за бъдещето не е никак лесна задача. Светът преживява бурни промени. В политическите посоки и избори. В икономически предизвикателства и възможности. В демографски и екологични заплахи. Светът е на път към нов геополитически, геоикономически и геотехнологичен ред. Ако днес от осемте най-големи икономики в света четири са европейски (включително Обединеното кралство), до 2030 г. този брой ще намалее до три (включително Обединеното кралство), а до 2050 г. остава само Германия. И то не защото три ще отслабнат, а защото ще бъдат изпреварени. Световната икономика се обръща на изток. Ако през 2005 г. размерът на европейската икономика (по текущи пазарни цени) беше повече от шест пъти по-голям от този на Китай, днес Китай почти е наваксал, с икономика на стойност 11,4 трилиона евро.

Свързаността е новата геополитика: ако през 2005 г. имаше около един милиард интернет потребители по света, днес този брой е почти четири милиарда и расте. В същото време броят на свързаните устройства се увеличава експоненциално, задвижван от бързо развиващия се Интернет на нещата и Четвъртата индустриална революция. „Свързаността“ се превръща в силен израз на политическа сила и глобална амбиция, далеч надминавайки обикновената икономика.

Основна тема през последните няколко десетилетия беше невероятният растеж на Китай и Индия. Например между 2000 г. и 2022 г. Индия скочи с осем места, за да стане петата по големина икономика, изпреварвайки Обединеното кралство и Франция. До 2050 г. Goldman Sachs вярва, че тежестта на световния БВП ще се измести още повече към Азия. Прогнозата до 2075 г. разкрива драстично различен световен ред, като Нигерия, Пакистан и Египет влизат в топ 10. Основно съображение в тези оценки е бързото нарастване на населението, което трябва да доведе до масивна работна сила и в трите нации. Трябва също да се отбележи, че Китай, Индия и САЩ се очаква да имат сходен БВП, което предполага донякъде еднаква икономическа мощ. В резултат на това начинът, по който тези нации избират да се ангажират една с друга, вероятно ще оформи глобалния пейзаж по начини, които имат далечни последици.

Каква роля ще играе Европа в този бързо променящ се свят? Как може Европейският съюз да гарантира, че няма да се превърне в средна сила, хваната между Съединените щати и Китай? Следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света.

След световната финансова криза от 2008 г. растежът на глава от населението спадна. Пандемията и енергийната криза доведоха до значително намаляване на нивото на производство. И това във време, когато страните се борят със структурните промени породени от фрагментацията, климатичните и технологичните промени и демографския натиск. И тъй като глобалната сила се предефинира от бързия технологичен прогрес, европейците изостават от Китай и Съединените щати по отношение на нововъзникващите технологии и иновации – от изкуствения интелект до квантовите изчисления. С тези видими промени може да изглежда лесно да се неглижира Европа. Но не само Европа се нуждае от Европа. Светът има нужда от Европа – като стабилен баланс между икономически, социални и екологични цели; фар на разнообразие и свобода; истински защитник на многостранни решения и подходи за сътрудничество в свят, все по-доминиран от национализма. Европа все още е суперсила, мястото, което определя глобалния златен стандарт, когато става дума за ориентирани към човека технологии и цифрови права, за регулиране и благосъстояние на потребителите, за социална защита и приобщаващи общества.

За ЕС съсредоточаването върху завършването на единния пазар, в т.ч. Дигитален, банковия съюз и съюза на капиталовите пазари – е абсолютно жизненоважно. Зелените субсидии следва да поддържат целостта на единния пазар на ЕС и да следват общ подход на ЕС. Заедно с изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост, реформите са от решаващо значение за повишаване на производителността и конкурентоспособността на ЕС. Вносителите на енергия трябва да продължат да се стремят да диверсифицират доставчиците, за да избегнат последиците от свръхзависимостта от един източник.

Спомням си колко силно впечатление ми направи мотото, което през 2017 година Виетнам бе избрал като домакин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Да Нанг - „Създаване на нов динамизъм, насърчаване на споделено бъдеще“. Днес още по-силно осъзнаваме, че тази философия за устойчиво, социално ангажирано и екологично развитие е хуманна, отговорна и солидарна перспектива не само за Азиатско-тихоокеанския регион, но и за целия свят. Днес говоря пред вас – възпитаниците на Националния университет на град Ханой - една толкова престижна академична институция и изпитвам чувство на удовлетворение.

Вие ще оползотворявате шансовете на този нов свят като държавници, мениджъри, учени и хора на духа. Вие ще продължите възходящото развите на отношенията между Виетнам и България. Отношенията между държавите се определя от сътрудничество и съперничество, от изгода и интерес, от споделяне на общи ценности и уважение между хората. Гордост за всеки български държавник е да говори с примери за българо-виетнамските отношения. Защото те имат силен емоционален заряд и са изпълнени с много искрена история на човешките контакти.

България е оказала помощ за образованието на хиляди виетнамски младежи в годините на следвоенно възстановяване на Виетнам. Повече от 30 000 виетнамски граждани са учили и работили в България. 5 000 от тях са завършили висше образование в България. Със своя опит и познания днес българските възпитаници във Виетнам са основно свързващо звено, което сближава нашите страни. България е сред първите страни в света, които признават независимостта на Виетнам. През 2025 г. ще отбележим 75 години от установяването на дипломатически отношения между България и Виетнам. Днес България и Виетнам са важни фактори за стабилността в своите региони, поддържат конструктивни отношения със съседните държави и участват активно в различни формати на регионалното сътрудничество.

В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо един до друг. На различни континети, но свързани исторически, реално и дигитално ние сме заедно в борбата с климатичните изменения, гарантирането на устойчивостта на веригите на доставка, преодоляването на хибридните заплахи, развитието на иновациите, технологиите и на изкуствения интелект. Развиваме активен политически диалог на най-високо равнище, а през последните години изразяваме обща воля да издигнем двустранните връзки до ниво на стратегическо партньорство.

През последните години Виетнам поддържа впечатляващо висок икономически ръст и то в изключително динамично развиващия се регион на Югоизточна Азия. България ще продължи да бъде силен застъпник за развитието на отношенията на ЕС с приоритетен партньор като Виетнам. Базирани на традиционно приятелство и основаващи се на прагматизъм и доверие, в двустранните отношения все по-осезаемо започват да се отчитат ползите от членството на България в Европейския съюз и на Виетнам в АСЕАН, както и от нарастващата роля на Виетнам в региона на Югоизточна Азия. С подписването на споразумения за свободна търговия и за защита на инвестициите се откриват нови възможности за българо-виетнамските отношения. Тези два документа са най-амбициозните търговски споразумения на ЕС и се основават на съвместен ангажимент за открита, справедлива и основана на правилата либерализация на търговията и икономическата интеграция.

България и Виетнам са разположени на хиляди километри една от друга, но народите ни споделят сходна историческа съдба. Наследници на влиятелни и процъфтяващи империи, през XIX и ХХ век нашите народи водят неравна и тежка борба първо за извоюване на своята независимост и впоследствие за постигане на национално обединение. В своята многолетна история нашите два горди народа са извоювали значими национални каузи.

В наши дни образованото младо поколение на България и Виетнам има мащабна мисия – да гради свят на по-добро и безконфликтно бъдеще. Бих искал да знаете, че в България, съвместно със световно известни швейцарски университети, през 2022 г. беше създаден Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). В него са инвестирали компании като Amazon Web Services, Google, DeepMind, SiteGround и др. Основната мисия на института е да утвърди България като водеща дестинация за научни изследвания и иновации, привличаща най-добрите таланти, в икономическа среда, базирана на създаването на високостойностна интелектуална собственост.

През 2022 г. България предвиди възможност за улесняване на придобиването на разрешение за дългосрочно пребиваване за притежателите на удостоверения за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречена "Start-up Visa".

В областта на енергетиката България и Виетнам вървят в една посока. Приоритет за България е развитието на водородната икономика, за която страната ни разполага с научна и технологична експертиза. В тази връзка бих искал да приветствам подписването на Партньорство за справедлив енергиен преход с Виетнам (Just Energy Transition Partnership) през м. декември 2022 г., което ще подпомогне страната в постигането на амбициозните климатични цели, които си е поставила.

Скъпи млади приятели, всяка среща със студенти е вълнуващо пътешествие в света на спомените но и на мечтите. Аз съм сигурен, че именно образованието, познанието и иновациите ще бъдат териториите на бъдещи нови срещи между младите хора от България и Виетнам. Със сигурност ви предстоят нови и красиви приятелства, които ще обогатяват нашите отношения и ще ни правят по-силни заедно. Защото, както гласи една виетнамска народна мъдрост, „Конете могат да препускат сами, а птиците – да летят само с приятели“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Зла свекърва

09.01 2024 в 09:18

Дали се е сетил да им каже, че комунизмът не работи и е провалена обществена система?
И че Виетнам щеше да бъде като Южна Корея и Тайван, може би, ако не бяха позволили на комунистите да превземат властта в страната им?

БВП на глава от населението за 2023 г.:
Ю. Корея: 33 147
Тайван: 32 339
...
Китай: 12 541
Виетнам: 4 316
С. Корея: 654

 
X

Да помогнем на украинските деца!