Росен Плевнелиев: Няма да се обяснявам за всяка атака и манипулация по мой адрес

OFFNews 02 декември 2013 в 15:55 4454 14

Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС, архив
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС, архив

 

Много ясно заявих пред българския народ, че - не, няма да се обяснявам за всяка атака и манипулация по мой адрес.

Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, на въпрос, как ще коментира сигнала срещу него за отклоняване на средства, докато е бил министър на регионалното развитие.

„Вярвам в институциите. Има правила и закони, така че институциите в рамките на своите компетенции ще се съобразят с подадената информация, и ще вземат отношение”, допълни той.

Миналата седмица в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси беше разгледан сигнал за отклонени средства по проекти по времето, когато министър на регионалното развитие и благоустройството е бил Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова.

Сигналът е внесен при главния прокурор и касае програма ИСПА, по която се изграждат пречиствателни станции за отпадни води в Стара Загора и Димитровград. Като подизпълнител е наета старозагорска фирма, която изрядно построява пречиствателната станция. Последно по плащането се появява една турска фирма, която се оказва куха. През нея се въртят около 6 милиона евро извън тази сметка. Тази фирма в един момент прекратява плащането на старозагорската фирма. Те завеждат поредица от дела. Решението на Върховния касационен съд е запор на всички плащания.

Тъй като разплащането се извършва през МРРБ, е уведомен министър – тогава Росен Плевнелиев. Министерство обаче отказва да изпълнява решението на ВКС и вместо тези средства да отидат във фирмата, която си е свършила работата, те отиват в консорциум в Германия. Лиляна Павлова също отказва да изпълнява решението на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews