Ройтерс: България се поддаде на руския натиск

OFFNews 17 юни 2016 в 15:40 23174 29

Като поддаване на руския натиск определя Ройтерс думите на министър-председателя Бойко Борисов, че България не трябва да се присъединява към военна флотилия в Черно море заедно с Румъния и Турция.

В материал относно отказа на САЩ да напусне черноморските води със своя разрушител USS Porter, въпреки предупрежденията на Русия, световната агенция посочи страната ни като една от членките на НАТО с излаз на Черно море и цитира думите на Борисов, че то е за почивки, а не за война.

Секретарят на Военноморските сили на САЩ Рей Мабус е категоричен, че присъствието в Черно море ще се запази.

"Ще бъдем там. Ще възпрепятстваме. Това е основната причина, поради която сме там - да възпрепятстваме потенциална агресия", каза Мабус.

Той допълни, че Щатите следват Конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване през проливите, по силата на която държава без излаз на Черно море не може да задържи военните си кораби там за повече от 21 дни.

Освен навлизането на USS Porter в Черно море, още два американски кораба ще патрулират в Средиземно море преди предстоящата среща на върха на НАТО на 8 и 9 юли. С това си действие САЩ цели да противодейства на руското присъствие във водния басейн.

"В Средиземно море сме от 70 години, от Втората световна война. Държим морските коридори отворени. Това е, което правим", твърди Мабус.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че изпращането на обща флотилия на България, Румъния и Турция в близост до Русия е неприемливо, защото минава границата на допустимото и би означавало пряко насочване към военен конфликт. 

По време на съвместно изявление на Борисов, президента Росен Плевнелиев и министъра на отбраната Николай Ненчев бе отречено България да  е поемала подобен ангажимент за създаване на и участие в черноморски флот. Първоначално премиерът бе изявил съмнения относно това дали Ненчев или външният министър Даниел Митов не са обсъдили такъв сценарии без неготовото знание и съгласие.

След бурната реакция се наложи и намесата на румънския президент Клаус Йоханис, който уточни, че не е разбран правилно и предложението му е за провеждане на учение, а не създаване на флот.  
  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11195

  30

  О_Сандо

  19.06 2016 в 01:19

  ПрезБалконски... скачай!

  ... читатйте статья опубликованная на
  "Новой Газеты " : "Группа Смерти 18+"... вот так

  77927

  27

  El Commandante

  18.06 2016 в 16:52

  Страхувам се че професора е прав...

  11945

  25

  тиквата е пътник

  12738

  24

  Mr Hivaga

  18.06 2016 в 05:54

  Ами не им харесва на Ройтерс ,но премиера просто изразява позицията на мнозинството хора в България. То на президента и референдума на Слави не му харесва ние какво да правим по въпроса, политиците следва да изразяват волята на хората не обратното Той и за това си отива Плевенлиев ,защото си позволява да говори неща ,за които няма обществена подкрепа.

  77927

  21

  El Commandante

  17.06 2016 в 21:20

  Аахаха, глупаците от Ройтерс, както обикновено нищо не са разбрали...
   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews