Родители излизат на протест в над 20 града

Последна промяна на 10 декември 2015 в 05:59 1545 0

Снимка БГНЕС архив

Родители излизат на протест за увеличаване на майчинството и надбавките за деца. Демонстрации ще има в над 20 града, в столицата недоволните се събират пред парламента. 

Националният протест на "бебешките колички" се организира във фейсбук след приемането на бюджета на ДОО преди седмица, в който няма увеличение на сумите за деца. Митингите ще се провеждат от 11 до 14 часа, в повечето градове демонстрациите ще са пред сградите на общините. 

Исканията си родителите обявиха в отворено писмо до МС, НС, МТСП, Президента и всички парламентарни групи. Те са: 

- Да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години.В другия случай те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тази средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание. 

- Обвързване на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често. 

- Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. 

- Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

- Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

- Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания. Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.

- Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ. 

- Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско равитие и интеграция при установяване на нарушено такова.

- Осигуряване на реална възможност с уведомителен режим за прилаане и възползване от гъвкаво работно време при отглеждане на деца до 8 г. възраст.

- Финансиране осигуряването на безопасни условия за пребиваване на децата в детски градини и училища. Подновяване настилките на спортните игрища в училищата с безопасни такива. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !