РИК санкционира за предизборна агитация кмета на Септември и кандидат-депутат

Диана Варникова 13 септември 2022 в 10:13 1217 0

Община Септември

Снимка Архив

Кметът на Септември ще бъде глобен от РИК

Кметът на община Септември Васка Рачева я грози глоба от 2000 до 5000 лева заради нерегламентирана политическа агитация. Санкцията се отнася и за кандидат-депутата и бивш областен управител Стефан Мирев.

И на двамата ще бъдат съставени актове за нарушение, реши Районната избирателна комисия в Пазарджик. РИК е извършила проверка на място по сигнал на адвокат Надежда Йорданова, представител на КП“ Демократична България“. 

В сигнала се твърди, че в периода 9-10 септември на територията на област Пазарджик в центъра на с. Ветрен дол, на изхода на Септември към София, и в селата Симеоновец и Семчиново са поставени агитационни материали в нарушение на Избирателния кодекс.

„Васка Рачева е действащ кмет на община Септември, а фигурира върху агитационен материал заедно със Стефан Мирев – кандидат за народен представител, се твърди в сигнала до РИК. Уточнява се, че като част от съдържанието на рекламните изображения, под името на Васка Рачева е вписана заеманата от нея длъжност кмет. Описаните изображения представляват агитационни материали по смисъла на чл. 183 от Изборния кодекс, като същите са изготвени и поставени в нарушение на чл. 183, ал.4 от Изборния кодекс, а именно нарушение на добрите нрави, се казва още в сигнала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!