Рибарски за бронетранспортьорите: Преоборудването на армията не трябва да е в разрез с бюджета

Кристина Минчева 06 октомври 2023 в 17:40 1995 0

Радослав Рибарски

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Радослав Рибарски ПП-ДБ

След като по-рано днес ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" реагираха на призива на военния министър Тодор Тагарев Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местните избори, защото "има рискове сроковете да бъдат изпуснати", от "Продължаваме промяната - Демократична България" също излязоха с позиция по темата. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че процесът "не трябва да се пришпорва". 

"Хубаво е този процес да си извърви пътят и да не се пришпорва, защото ангажиментът на народните представители е да се преоборудва българската армия, но това да не е в разрез с бюджета, който предстои да се гласува", коментира Рибарски и припомни, че преди два дни парламентарната комисия по отбрана одобри проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“.

По-рано днес председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) обясни, че проектът за бронетранспортьорите „Страйкър“ може да бъде завършен до 15 декември, когато изтича офертата, а лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов припомни, че "в момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента" и на Тагарев "не му прави чест да говори така".

Делян Пеевски от ДПС също беше учуден от думите на министъра на отбраната и посочи, че министрите не могат да искат нищо от парламента.

Според Георги Свиленски от БСП и Тошко Йорданов от ИТН военният министър е във вреда за държавата, а според "Възраждане" "така и така сделката вече е забавена с 6 години - 2-3 месеца няма да бъдат фатални, поради простата причина, че бронетранспортьорите не са със срок на годност".

Повод за острите политически реакции беше коментарът на военния министър Тодор Тагарев в сутрешния блок на bTV.

"Ако се чака да се върнат (депутатите, б.р.) след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента. Нужно е техническо време за плащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в парламента вече одобриха купуването на БТР-ите“, коментира военният министър.

Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Stryker" ("Страйкър").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки